ВЛАДИКА БАЧКИ ИРИНЕЈ: ПАМЋЕЊЕ НЕВИНИХ ЖРТАВА ЈЕ ДУЖНОСТ

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/irinej-konferecija.jpgБЕОГРАД, 22. МАРТА /СРНА/ - Његово преосвештенство владика бачки Иринеј рекао је на међународној конференцији поводом обиљежавања 15 година од НАТО бомбардовања СРЈ 1999. године, да његовање незаборава није позив на реваншизам, него дужност сваког правдољубивог човјека да се памте невине жртве.


"Када неком силном дође на ум нека идеја, мали то не могу спречити, али бар можемо осудити и понављати да се не заборави како лажно моралисање не може прикрити њихове империјалистичке циљеве", поручио је владика Иринеј.

На конференцији "Глобалним миром против глобалног интервенционизма и империјализма", која је одржана данас у "Сава центру", владика Иринеј је рекао да обиљежавање 15 година од НАТО бомбардовања Србије треба да подсјети свијет како је неколико стотина пута јачи завојевач извршио агресију на мали народ који није пристао на ултиматум.

Момир Булатовић, који је био предсједник Владе СРЈ за вријеме НАТО бомбардовања, поручио је да агресија НАТО-а 1999. године јесте ратни злочин над малим народом, напомињући да су организатори и наручиоци избјегли одговорност само и искључиво захваљујући политици.

Упозоравајући да агресија над српским народом није престала након бомбардовања, Булатовић је рекао да одузимање дијела српске територије мимо свих правила међународног права јесте доказ да су напади на Србију настављени.

"Косово и Метохија имају глобални значај, јер су примјер започете сулуде крсташке политике новог империјализма", нагласио је Булатовић.

Предсједник СУБНОР-а Миодраг Зечевић поручио је да је незаборав оно што чува идентитет малих народа, додајући да се на страдања мора подсјећати како не би била заборављена неправда.

"У Србији сваке године од рака оболи између 30.000 и 40.000 људи због бомбардовања осиромашеним уранијумом. То је оно чега морамо бити свесни, а за опраштање има времена", истакао је Зечевић.

Предсједник Српског националног вијећа Црне Горе Момчило Вуксановић назвао је циничним то што је акција бомардовања СРЈ названа "Милосрдни анђео", током које је 19 најмоћнијих земаља свијета насумично убијало цивиле и више од 300 дјеце.

Он је оцијенио као цинично то што државни врх Црне Горе жели да уђе у НАТО, иако су прве ракете током бомбардовања 1999. године бачене баш у Црну Гору.

Осим домаћих научника и угледних јавних личности, на конференцији је учествовало и више од 100 стручњака из иностранства за међународне односе и безбједност.

 

Извор: срна