Власти Српске затајиле у рјешавању ратних злочина

Иако је од потписивања Дејтонског споразума прошло 20 година, мало шта је урађено на процесуирању ратних злочина над српским становништвом, а Власт Републике Српске није предузела ништа да би се казнили они који су починили те злочине, закључено је у емисији “Изазови” БН ТВ.

 Емисија “Изазови” БН ТВ

Власт Републике Српске није заинтересована за процесуирање ратних злочина почињене над српским цивилима, каже некадашњи члан Комисије Владе Републике Српске за ратне злочине професор доктор Дарко Трифуновић.

“Поменули смо једну трговину која је настала са странцима, да странци управо напусте тај део који се односи на организовани криминал. СИПА је водила истрагу против једног политичара у Републици Српској већ знате и кога да га не спомињем сада, и ту је пала трговина тог човека који је у том тренутк био на највишим функцијама у Српској”, истакао је Трифуновић.

Српска власт никада није знала на прави начин да приступи питању кажњавању починиоца ратних злочина над српским становништвом, тврди адвокат Миодраг Стојановић и додаје да је очигледно да Република Српска још нема прави одговор на овај проблем.

“Поставља се питање ста даље? Хапшења иду сваки дан. Наставља се ова агонија. Шта ми сада предузимамо да се овако нешто не дешава”, истиче Стојановић.

Милош Ступар, ратни командант Другог одреда Специјалне полиције МУП-а РС првостепеном пресудом осуђен је на 40 година затвора, а потом ослобођен. То показује право лице Суда БиХ и принцип Кадија те тужи, кадија ти суди. Ступар истиче и да је апсурдно то што је у судским процесима највише заказала управо српска политика.

“Моја одбрана је тражила од МУП-а Републике Српске увид у мој досије, а добио сам одговор да то тражим преко суда БиХ”, истакао је Ступар.

Адекватну подршку Власти није добило ни Удружење жена жртава рата које је између осталог и због те чињенице формирано тек прије двије године.

“Морамо имати подршку макар елементарну од Власти Републике Српске, а жене ће се саме јављати, вјерујте да могу учини чудо, можда веће него они”, тврди предсједник овог Удружења, Божица Живковић -Рајилић.

С друге стране, из Тима МУП-а Републике Српске кажу да је учињено много на истраживању ратних злочина. Поднесено је, кажу, више од хиљаду кривичних пријава Тужилаштву у БиХ, саслушано скоро 8 хиљда лица осумњичених да су починила кривична дјела над српским цивилима.

“У нашим службеним изјавама до сада са доказима има 23 400 жртава ратног злочина у току протеклог рата” изјавио је инспектор у Управи Крим полиције Републике Српске, Симо Тушевљак.

Крајње је вријеме да се из Тужилаштва БиХ добије одговор зашто предмети за ратне злочине почињене над српским становништвом годинама само стоје у ладицама, закључено је у ”Изазовима” БН ТВ.

Извор: БН ТЕЛЕВИЗИЈА

 

 

Везане вијести:

ИЗОСТАЛО ПРОЦЕСУИРАЊЕ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА ...

ВИШЕ ИЗВЈЕШТАЈА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НАД ... - Jadovno 1941.

Опет хапшења Срба због наводних ратних злочина, четворица ...