ВУЧИЋ ИСКРЕНО ПРИСТУПИО ПРОБЛЕМУ НЕСТАЛИХ

Двадесет година послије рата још се трага за несталим Србима у Хрватској
Двадесет година послије рата још се трага за несталим Србима у Хрватској

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије подржава став званичника Србије и Хрватске да је рјешавање питања несталих лица у протеклим ратовима једно од најважнијих у међусобним односима.

Из Координације поручују да је крајње вријеме да се рјешавању питања несталих приступи без политизације и дволичности и на искрен начин како је то учинио премијер Србије Александар Вучић приликом сусрета са новоизабраним предсједником Хрватске Колиндом Грабар Китаровић. 

"Похваљујемо приступ премијера Вучића приликом сусрета са Китаровићевом јер је први пут неко од званичника Србије у Загребу питање несталих поставио на равноправне основе, те отворено рекао да на листи несталих у Хрватској има више Срба него Хрвата", саопштено је из Коалиције. 

У саопштењу је наведено да је искрен приступ питању несталих једино могућ ако се за почетак ексхумирају све познате гробнице и гробна мјеста у Хрватској. 

"Истичемо да се, према нашим евиденцијама, у гробницама и гробним мјестима у Хрватској налазе 222 лица српске националности, а да је укупан број несталих Срба у Хрватској већи од 1.800. Да је ријеч о гробницама са жртвама хрватске националности, јасно је да би оне биле већ давно ексхумиране", саопштено је из Коалиције. 

У Коалицији подсјећају да је Србија ексхумирала нестала лица из свих познатих гробница и гробних мјеста на својој територији. 

"Наглашавамо да не дијелимо жртве по националности и да подржавамо породице несталих у Хрватској у тражењу њихових најмилијих", закључује се у саопштењу.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

скупштина асоцијације избјегличких и других ... - Jadovno 1941.

У ХРВАТСКОЈ "ПРАВДА БАЧЕНА У ПРАШИНУ" - Jadovno 1941.

СРБИ У ХРВАТСКОЈ Трасирање етноцида - Jadovno 1941.