ЗА МАЛТРЕТИРАЊЕ СРПСКИХ ЗАРОБЉЕНИКА 18 МЈЕСЕЦИ ЗАТВОРА

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/bihac.jpgСАРАЈЕВО, 9. ЈУЛА /СРНА/ - Кантонални суд у Бихаћу осудио је бившег припадника Петог корпуса тзв. Армије РБиХ Сафета Ковачевића на годину и по затвора због малтретирања ратних заробљеника српске националности 1995. године, док су Хусеин Бегић, Мухамед Анадолац, Абид Љубијанкић и Сабахудин Хафурић ослобођени кривице.

Ковачевић, бивши војни полицајац, осуђен је да је 11. марта 1995. године, заједно с другим припадницима војне полиције, тукао ратне заробљенике полицијским палицама, кундацима пушака, рукама и ногама, те их тјерао да пјевају пјесму "Босно моја" док су спровођени на размјену од Цазина и Бихаћа до граничног прелаза Изачић.

Предсједавајући Судског вијећа Фикрет Хоџић рекао је да је тужилаштво изнијело довољно доказа према којима се може закључити да је Ковачевић учествовао у премлаћивању и злостављању ратних заробљеника српске националности.

"Ковачевићево учешће је видљиво на видеоснимку размјене код граничног прелаза Изачић, коју је приказало Кантонално тужилаштво, а и искази свједока оптужбе су били јасни", навео је Хоџић.

Он је додао да су Бегић, Анадолац, Љубијанкић и Хафурић ослобођени кривице због недостатка доказа.

Бегић је био оптужен као командир вода у Другој чети Петог батаљона Војне полиције Петог корпуса тзв. Армије БиХ, док су Анадолац, Љубијанкић и Хафурић били војни полицајци.

Оптужницу у овом предмету првобитно је подигло Тужилаштво БиХ у фебруару 2013, али је предмет уступљен Кантоналном суду у Бихаћу, те је суђење почело у октобру прошле године.

На ову пресуду може се уложити жалба Врховном суду Федерације БиХ.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ГЕНЕРАЛ ТРИФУНОВИЋ ОСЛОБОЂЕН

Затвор после борбе за кућни праг

Избеглица из Хрватске две године живи у киоску

ИДЕНТИФИКОВАНИ СРБИ ОТЕТИ 1991. ИЗ ГОСПИЋА