ЗАГРЕБ ДА СПРИЈЕЧИ ЈОШ ЈЕДАН ШОК НАЦИЈЕ

savo_strbac

БЕОГРАД, 2. АПРИЛА /СРНА/ - За хрватску државу било би добро да пронађе "топничке дневнике" и објелодани их како би спријечила још један шок нације када вијеће Хашког трибунала, како се очекује, потврди првостепену пресуду хрватским генералима за удружени злочиначки подухват у хрватској акцији "Олуја", оцијенио је директор "Веритаса" Саво Штрбац.

Он је за Срну изјавио да је "логична и одраз реалног стања у предмету" изјава главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца да Тужилаштво више не инсистира на достављању докумената који се односе на "Олују".

Штрбац је објаснио да за окончање процеса хрватским генералима то више неће бити потребно па се и не инсистира на достави докумената.

Шеф "Веритаса" истакао је важност дијела Брамерцове изјаве у којој он наводи да би било добро да се дилема о "топничким дневницима" разријеши до краја "због саме Хрватске и хрватског народа".

"Ако они који воде данашњу Хрватску заиста желе да не дође до још једног шока онда би било добро, што им је Брамерц поручио, да због себе, будућности, суочавања са прошлошћу на прави начин прибаве те документа и објелодане их народу", рекао је Штрбац.

Он је оцијенио да би објелодањивање "топничких дневника" било добро ако Хрватска хоће и жели да се суочи са својом прошлошћу и ако не жели "другостепену кривичну пресуду која ће вјероватно бити објављена до краја године" не прихвати онако као првостепену пресуду од 15. априла прошле године "када је дошло до узнемирења и шока цијеле нације".

Штрбац је подсјетио и на ранију Брамерцову изјаву, којом је такође "шокирао нацију", рекавши како сматра да Хрватска послије пресуде хрватским генералима за "Олују" више неће прослављати 5. август као државни празник, јер би то било нецивилизацијски.

"Вјерујем, а вјерујем да и Брамерц очекује да ће пресуда бити потврђена и без `топничких дневника` у дијелу удруженог злочиначког подухвата, чији је циљ био присилно и трајно истјеривање Срба, а неселективно гранатирање прихватио је првостепени суд па нема разлога да то не прихвати и другостепени суд", рекао је Штрбац.

Он је оцијенио да у прилог очекивању да ће првостепена пресуда хрватским генералима бити потврђена, говори и чињеница да је суд одбацио иницијативу такозване 12 пријатеља суда, одбачен је и поднесак саме државе Хрватске, а главни претрес пред другостепеним вијећем заказан је већ за април.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио је за хрватски "т-портал" да Тужилаштво више не инсистира на достављању докумената који се односе на хрватску акцију "Олуја", што је дуго оптерећивало сарадњу Хрватске са судом, али да тај проблем може ријешити хрватска влада због властитих потреба.

Хашки трибунал инсистирао је на достављању докумената о дјеловању хрватске артиљерије у акцији „Олуја“ на подручју бивше Републике Српске Крајине 1995. године који су били потребни у поступку који се пред Трибуналом водио против хрватских генерала у акцији "Олуја".
       
У априлу прошле године Трибунал изрекао је казну од 24 године затвора хрватском генералу Анти Готовини и 18 година затвора Младену Маркачу, прогласивши их кривим за учешће у удруженом злочиначком подухвату чији је циљ био присилно и трајно уклањање српског становништва са подручја Крајине у Хрватској.

Генерал Иван Чермак ослобођен је по свих девет тачака оптужнице.

Акција хрватске војске под називом "Олуја" почела у јутарњим часовима 4. августа 1995. године гранатирањем насељених подручја северне Даламције, Кордуна, Лике и Баније.

 

 

Извор: срна