ЗАГРЕБ НИЈЕ ПОКАЗАО СТВАРНУ ПОЛИТИЧКУ ВОЉУ ЗА РЈЕШЕЊЕ ПРОБЛЕМА

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Miodrag_Linta.jpgБЕОГРАД, 7. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта оцијенио је да у протеклих 19 година, од завршетка рата, Хрватска никада није показала стварну политичку вољу да се пронађе правично и трајно рјешење бројних проблема стотина хиљада прогнаних Срба и Срба који живе у Хрватској.

"Без рјешавања отворених питања из прошлости неће бити могуће говорити о потпуној нормализацији односа и успостављању поштовања између двије државе, а камоли о искреном помирењу између два народа", навео је Линта, поздрављајући недавне изјаве шефова дипломатије Србије и Хрватске да у односима двије државе нема отворених питања која се не могу ријешити. 

Линта сматра да у Хрватској нема правне сигурности и владавине права из више разлога, те додаје да прогнани Срби и Срби који живе у Хрватској не могу да заштите своја права и слободе, хрватско правосуђе је пристрасно и неправично, поједини закони и други акти, који се односе на Србе, не проводе се у пракси а поједини закони су чак дискриминаторски према Србима. 

"Хрватска константно крши основна људска права прогнаних Срба и Срба који живе у Хрватској што недвосмислено показују чињенице да одбија да врати одузета станарска права или исплати правичну новчану надокнаду, одбија да одреди повољну откупну цијену станова које је одређени број прогнаних Срба добио кроз такозвани Програм стамбеног збрињавања", навео је Линта. 

Он је напоменуо да Хрватска одбија да процесуира починиоце и налогодавце ратних злочина према Србима, одбија да ексхумира и идентификује посмртне остатке Срба који се налазе на познатим гробним мјестима, одбија да пригодним спомен-плочама обиљежи логоре у којима су били заточени Срби и друга мјеста српског страдања, одбија да обнови срушене споменике из НОБ-а и православне цркве. 

Линта истиче и да Хрватска одбија да исплати накнаду штете за уништену, несталу и оштећену имовину у терористичким акцијама, одбија да поништи уговоре о замјени кућа за вријеме рата, који су потписани под притисцима и пријетњама. 

"Хрватска одбија да врати станове и куће који су Србима отети на основу фалсификованих уговора, одбија да врати узурпирано и отето пољопривредно и шумско земљиште, одбија да исплати заостале а неисплаћене пензије и девизну и динарску штедњу....", подсјетио је Линта.

 

Извор: СРНА

 

Везане вијести:

ЗАБРАНИТИ УКЛАЊАЊЕ МИНИРАНИХ РУШЕВИНА СРПСКИХ КУЋА У ЗАДРУ

Линта тражи да се поштује закон о правима мањина

РЕАЛАН СТРАХ ЗА ОПСТАНАК СРБА У ХРВАТСКОЈ

Хрватска није заслужила да буде члан ЕУ