ЗАХТЈЕВ ЗА ИЗДАВАЊЕ ОБАВЕЗУЈУЋЕГ НАЛОГА ЗАГОРЦУ

hag

ХАГ, 11. ЈАНУАРА (СРНА) - Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић поднио је захтјев за издавање обавезујућег налога хрватском генералу Владимиру Загорцу да би дао интервју његовом главном правном савјетнику Питеру Робинсону, објављено је данас у Хашком трибуналу.

"Генерал Загорец био је замјеник министра одбране Хрватске од 1993. до 2000. године и био је задужен за набавку оружја за Хрватску. Он је био директно укључен у организовање доставе оружја у Хрватску за потребе Армије БиХ 1994. и 1995. године", наводи се у поднеску.

Караџић у поднеску истиче да је, према извјештајима америчких обавјештајних агенција, крајем априла 1994. године амерички амбасадор у Хрватској Питер Галбрајт, дјелујући по налогу тадашњег америчког предсједника Била Клинтона, дао "зелено свјетло" хрватском предсједнику Фрањи Туђману за увоз оружја из Ирана и за претовар оружја Армији БиХ, чиме је прекршен ембарго УН на наоружавање.
       
"Након тога, у периоду од маја 1994. до септембра 1995. године, за Армију БиХ је из Ирана и других исламских држава прошверцовано на хиљаде метричких тона пјешадијског и другог наоружања", истиче Караџић. Он наглашава да је велики дио тог оружја завршио у такозваним заштићеним зонама, као што су Сребреница и Жепа, гдје је оно кориштено за нападе на српске цивиле у околним селима.
       
О шверцу оружја за БиХ преко Хрватске Караџићев правни савјетник је прошле године разговарао са Мирославом Туђманом, некадашњим шефом хрватске обавјештајне службе и сином преминулог бившег предсједника Хрватске Фрање Туђмана. Послије тог разговора Караџић је, како наводи, закључио да је генерал Загорец био особа из хрватске владе са највише сазнања о испорукама оружја. Такође је сазнао да Загорец служи казну од седам година затвора, због крађе дијаманата у вриједности од пет милиона долара.
       
Са захтјевом да његов правни савјетник разговара са Загорцем, Караџић се већ обраћао хрватској влади, да би 5. јануара ове године био обавијештен да Загорец "не жели добровољно да да интервју". У новом поднеску Караџић тражи да се Загорец судским налогом обавеже да разговара са Питером Робинсоном и предлаже да се разговор обави 5. маја у затвору у којем генерал служи казну.

 

 

Извор: срна