ЗАПАДУ НЕДОСТОЈНЕ СРПСКЕ ЖРТВЕ

tl_files/ug_jadovno/img/novosti/2014/stradanje.jpgБЕОГРАД, 18. ОКТОБРА /СРНА/ - Шведски историчар Ленерт Палм оцијенио је да Запад игнорише српске жртве из протеклог рата у БиХ, сматра их недостојним, док са друге стране "часним" жртвама сматра само Бошњаке и само оне Хрвате који су страдали од Срба.


Осврћући се на низ новинских извјештаја који су током претходног периода објављени у његовој земљи, а односе се на рат у БиХ од 1991 до 1995. године, Палм је истакао да су према критеријумима Запада једине "часне жртве" тог сукоба муслимани које је подржавао Алија Изетбеговић, док се хиљаде убијених Срба нигдје не помиње.

 
Он је напоменуо да су за Запад недостојне жртве и муслимани који су подржавали тадашњег предсједника самопроглашене Аутономне покрајине Западне Босне Фикрета Абдића, као и хрватске жртве које су страдале од муслимана.

 

Палм у ауторском тексту у листу "ГП", који преносе "Вечерње новости", истиче да БиХ у том погледу није усамљена и да, што се тиче Запада, ниједна српска жртва у било ком дијелу бивше Југославије није достојна.

 

Он упозорава да западни медији користе опасну реторику и сва мјеста која су у рату 1990-их година била под управом Срба називају "логорима смрти", да би у јавности створили утисак да је ријеч о мјестима у којим су нацисти током Другог свјетског рата убили милионе људи.

 

При том, како је навео, занемарују да су управо у једном таквом логору - Јасеновцу масовно убијани Срби.

 

везане вијести

http://www.jadovno.com/kosovo/articles/srpske-zrtve-ubijene-u-miru.html


http://www.jadovno.com/srebrenica/articles/zalazje-srpske-zrtve-niko-ne-primecuje.html


http://www.jadovno.com/novosti-pregled/items/srpske-zrtve-u-20-veku-istorija-i-pamcenje.html