ЖАРКОВИЋ: ХРВАТСКА ПРИКРИВА ЗЛОЧИН У ПАКРАЧКОЈ ПОЉАНИ

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/oluja_srbi_u_kolonama.jpgБАЊАЛУКА, 10. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник Удружења протјераних Срба из западне Славоније Крста Жарковић сматра да прекид суђења Томиславу Мерчепу за ратни злочин над Србима у Пакрачкој Пољани 1991. године, због недоласка свједока Тужилаштва, представља још један у низу покушаја Хрватске да одуговлачи процес и прикрије размјере злочина над Србима у Пакрачкој Пољани.


"У грађанском рату између Хрватске и бивше Републике Српске Крајине у периоду 1991. до 1995. године стварни ратни злочин над Србима десио се управо у Пакрачкој Пољани", рекао је Жарковић Срни, коментаришући данашњи прекид суђења Томиславу Мерчепу пред Жупанијским судом у Загребу због недоласка пензионисаног генерала Карла Гориншека.

Жарковић је подсјетио да је бивши СУП Пакрац 1992. године доставио комплетан фото елаборат за 286 гробница команданту канадске полиције УНПРОФОР-а који је имао сједиште у Окучанима, од којих су 42 ексхумиране и гдје је доказано да су извршени ратни злочини над Србима.

"УН и Хрватско правосуђе до данас нису ништа конкретно предузели да се ексхумирају све гробнице и да се процесуирају одговорни за злочине у Пакрачкој Пољани", закључио је Жарковић.

Према подацима Документационо-информативног центра "Веритас" у јесен 1993. године истражиоци Тима за истраживање злочина на подручју бивше Југославије, на челу са Шерифом Басионијем, ексхумирали су 19 посмртних остатака жртава убијених у логорима Марино село и Пакрачка Пољана.

У извјештају Тима УН писало је да су жртве српске националности, три жене и 16 мушкараца којима су руке биле везане жицом. Лешеви су поново покопани без идентификације у селу Кукуњевци, гдје се и данас налазе.

Приликом те ексхумације пронађене су и празне траншеје, што упућује да је на том мјесту било још лешева, које је неко премјестио прије доласка тима УН.

"Веритас" је касније, од бивших припадника УНПРОФОР-а који су присуствовали ексхумацијама, добио информације о могућим локацијама масовних гробница Срба који су страдали на Пакрачкој Пољани.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ЗА МАЛТРЕТИРАЊЕ СРПСКИХ ЗАРОБЉЕНИКА 18 МЈЕСЕЦИ ЗАТВОРА

ОДГОЂЕНО ПРИПРЕМНО РОЧИШТЕ У ПРОЦЕСУ "ЛОРА 2"

ГЕНЕРАЛ ТРИФУНОВИЋ ОСЛОБОЂЕН