Затвор због продаје обновљених кућа

У затвор због обнове кућа

Избеглим Србима, који не живе у обновљеним кућама у Хрватској, стижу тужбе да врате уложен новац. Представници Срба упозоравају да су то етнички мотивисани судски процеси и да нема ни егзистенцијалних, али ни безбедносних услова за повратак Срба.

Срби протерани из Хрватске дуго су чекали на обнову својих у рату уништених кућа, али им сада хрватска држава шаље тужбе за повраћај новца уложеног у обнову пошто у тим кућама нико не живи.

Представници Срба из Хрватске упозоравају да су то етнички мотивисани судски процеси и да нема ни егзистенцијалних, али ни безбедносних услова за повратак Срба.

Захтевају укидање Закона по коме Срби најмање 10 година морају да живе у обновљеним кућама и не смеју их ни поклонити ни продати без сагласности хрватске државе. Нова влада у Загребу најављује нови закон.

Породица Перенчевић живи у Баваништву код Панчева, на имању купљеном од продаје обновљене куће код Сиска, коју је хрватска војска минирала 1991. године.

Када су потписаивали Уговор о обнови намеравали су да се врате у своје село, али су после сваког одласка били све уверенији да тамо нису добродошли и да за њих нема посла.

Нашли су купца и у суду у Сиску и склопили купопродајни уговор. Ипак пресуђено је - прекршен је Уговор који забрањује продају обновљених кућа и захтева њено коришћење најмање 10 година.

Никола Перенчевић, избеглица из Хрватске каже да му је стигла пресуда да плати 320.000 куна или око 40.000 евра и шест месеци затвора као узор другима да они не продају.

"Најпре су ме покрали, па су ми срушили, па ми син погинуо тамо и сад све то што су они мени учинили да ја платим. Не знам, верујем новој влади да ће нешто предузети", рекао је Перенчевић.

Ово је до сада најдрастичнији пример кажњавања Срба избеглих из Хрватске према Закону о подручјима од посебне државне важности, али ни други попут оног који је забележила Хрватска радио-телевизија нису мање болни - стижу тужбе и захтеви за повраћај новца онима који се нису вратили.

"Била сам свесна тога, али сам мислила да ће сваким даном бити бољи услови за повратак, да ће бити посла за чланове породице, имамо кућу своју и земљу, да буде нека платица и да може да се живи", каже Мира Николић.

Стигло 150 тужби

До сада је стигло 150 тужби за повраћај новца уложеног у обнову кућа, али може их бити до 30.000 колико је обновљних српских кућа. Просечно, хрватска држава тражи назад око 30.000 евра.

"То су велики износи које људи немају, а ако не врате новац држава им на крају одузима кућу. Што ће држави празне куће у тим местима, коме ће их продати и дати, глупост једна ноторна", рекао је Вељко Џакула из Српског демократског форума.

"Неко је врло паметно проценио да ће ефекти таквих пресуда бити бољи за њих него ова борба са тенковима и пушкама, авионима. И јесте, рат је трајао четири године, а са овим пресудама нема краја и ми из тога не можемо изаћи", рекао је председник Документационо информативног центра "Веритас" Саво Штрбац.

Жалбе су представници Срба упутили на многе адресе, али су прописи на страни хрватске државе.

"Жалили смо се државном тужилаштву и Министартву правосуђа да се тај закон измени, јер нису постигнуте претпоставке за повратак у повратничким срединама тако да се не може децидно примењивати закон и та приватна имовина не може се тако олако одузимати", рекао је Војислав Станимировић, посланик СДСС-а у Сабору.

"Влада је у свом програму написала и спремна је да размотри сва питања која спадају у те домене, јер је у току израда новог закона о потпомугнитим подручјима и очекујем о да ће бити изгласано у Сабору до краја ове године", каже помоћник министра регионалног развоја и фондова ЕУ Станко Јанић.

До тада отворена је полемика у јавности, али и постављено питање ко ће сносити одговорност за судске трошкове које ће хрватска држава морати да плати, ако од тужби одустане.

 

Извор: РТС