Жртве Главашевих злочина на споменику „великосрпске агресије“

Споменик Осијек

Осијек – На споменику подигнутом у Осијеку, на левој обали Драве, међу 397 грађана који су погинули за време рата због, како пише, ”великосрпске агресије” су и Срби које су убили злочинци Бранимира Главаша!

Невиђени скандал у Осијеку догодио се у режији локалне власти, а на списку жртава ”великосрпске агресије” су и Ђорђе Петковић, Бранко Ловрић, Богдан Почуча и Петар Ладњак, које су Главашеви људи убили још на почетку ратних збивања у Хрватској у акцијама које су назване ”Селотејп” и ”Гаража”. На списку ”погинулих за Хрватску” су и Сава Павитовић, те Вукашин и Светозар Булат, који су убијени у Чепину 1991. од стране хрватских војника. Због тих убистава двојица припадника Хрватске војске су осуђени на казне затвора, па је Фред Маркуш добио петнаест, а Томислав Дилбер три године затвора.

Истовремено, на списку нису имена Срба у Хрватској који су страдали приликом ракетирања Осијека и градова око њега. Међу именима жртава рата недостаје и Љиљана Јарош, која је погинула када је имала четрнаест година. Њена породица не зна због чега је Љиљанино име изостављено.

Ником није јасно по ком су критеријуму локални моћници радили попис за споменик, али је сигурно да је грубо фалсификована историја и истина. Наводно је пуне три године трајао процес прикупљања података за имена оних који ће бити уклесани у споменик. Локалне власти кажу да је проверавано свако име и да је детаљно направљен списак.

Због убистава деветеро Срба, од којих су се имена тројице нашла на споменику, Бранимир Главаш је правоснажно осуђен као ратни злочинац и служи казну у Мостару. То, међутим, не спречава његову странку ХДССБ, која има седам посланика у хрватском Сабору, да упорно негира судску пресуду и Главаша приказује као хероја. Међутим, фарса са спомеником у Осијеку до сада је највећа провокација која ће имати и међународни одјек, ако у најкраћем времену споменик не буде уклоњен или бар макнута имена српских жртава које су убили Хрвати. ”Овим спомен-обележјем одајемо почаст бранитељима и суграђанима – жртвама великосрпске агресије на град Осијек, Осјечко-барањску жупанију и Републику Хрватску”, пише на споменику чију је изградњу финансирао град Осијек, а на постављању споменика били су сви најважнији политичари из жупаније и града Осијека, редом чланови ХДССБ.

Није то прва слична провокација крајње националистичке десне странке која има парламентарни статус, а већина до сада је прошла без посебних одјека и реакција. Међутим, списак на споменику сигурно је до сада најдиректнија провокација ХДССБ-а, јер споменици остају, а овај у Осијеку грубо вређа жртве, пре свега Србе који су убијени само због своје националности.

Сви ћуте

Иако је споменик свечано откривен 28. јуна, на Дан осјечких бранитеља, званичних реакција у Хрватској и даље нема. Сви ћуте, од ветеранских удружења до политичких странака, али и Сабора који се очито мири да једна од већих страначких групација, ХДССБ, упорно негира законе властите државе.

 

Извор: Васељенска