Злочин над војницима ЈНА у Бјеловару још некажњен

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/bjelovar.jpgБЕОГРАД - Данас се навршавају 22 године од још некажњеног злочина у бјеловарској касарни над војницима ЈНА, који су се предали хрватској војсци, саопштено је из Информационо-документационог центра "Веритас". Хрватске снаге су по уласку у касарну убиле команданта касарне "Божидар Аџија" у Бјеловару и двојицу његових помоћника, а четири дана касније стријељале су још шесторицу припадника ЈНА.

 

 

Тројицу официра хицима у главу из пиштоља убио је предсједник Кризног штаба Бјеловара Јуре Шимић, али Хашко тужилаштво никада није отворило истрагу против њега, иако је породица једног од убијених официра то затражила још у јулу 1998. године, наводи се у саопштењу "Веритаса".

Суд у Бјеловару је 2006. године покренуо истрагу против Шимића, након што је телевизија Србије - РТС објавила снимке злочина и након што им је Хашки суд уступио документацију, али је Шимић, након 11 дана проведених у притвору, пуштен да се брани са слободе, на којој ужива све почасти најугледнијег грађанина Бјеловара.

 

За убиство шесторице заробљених припадника ЈНА и покушаја убиства једног цивила, суд у Бјеловару оптужио је четворицу припадника бјеловарске полиције Луку Маркешића, Зденка Радића, Зорана Мараса и Ивана Орловића због ратног злочина против ратних заробљеника и цивила.

Они су два пута неправоснажно ослобађани, једном осуђени на казне испод законског минимума, док су четвртом правоснажном пресудом пред судом у Загребу 2011. године сви ослобођени оптужбе, јер према измијењеној оптужници "помагање у ратном злочину" није кривично дјело.

 

У "Веритасу" подсјећају да су припадници хрватског Збора народне гарде /ЗНГ/, након вишедневне блокаде, 29. септембра 1991. године напали Касарну "Божидар Аџија" у Бјеловару, у којој је била стационирана 265. моторизована бригада ЈНА и регрути пристигли на редовно одслужење војног рока.

 

Пошто је изостала помоћ виших команди ЈНА, командант бригаде пуковник Рајко Ковачевић је на крају дана наредио предају војника и старјешина и њихово постројавање у кругу касарне.

По уласку у касарну предсједник Кризног штаба Бјеловара Јуре Шимић наредио је да се заробљени војници и официри ЈНА скину до појаса.

Он је потом команданта касарне пуковника ЈНА Рајка Ковачевића и његове помоћнике официре Миљка Васића и Драгишу Јовановића одвео у страну и у свакога испалио по два метка из пиштоља, усмртивши их на лицу мјеста.

Како би спријечио да складиште муниције и експлозива у оближњој шуми Беденик падне у руке хрватским "зенгама", мајор ЈНА Милан Тепић га је дигао у ваздух, при чему је погинуо и он и његових седам војника.

 

Сутрадан су, по Шимићевој наредби, грађани Бјеловара обилазили заузету касарну, у којој су били изложени лешеви убијених официра, које су у мимоходу скрнавили пљувањем и мокрењем по њима.

Шесторица заробљених припадника ЈНА, углавном са подручја Бјеловара, међу којима и двојица Хрвата, прво су затворена у полицијску станицу, а потом су их ноћу 3. октобра стријељала лица у фантомкама у оближњој шуми, а стријељање је преживио један српски цивил из Бјеловара.

У Бјеловару се 29. септембар слави као Дан града.

 

Погледајте видео

 

Извор: НЕЗАВИСНЕ