Злочинцу Мерчепу Врховни суд укинуо притвор

mercep.jpg

Врховни суд Хрватске укинуо је решење о продужењу притвора Томиславу Мерчепу, ратном команданту полицијске јединице коме се суди за ратне злочине над српским цивилима, а који је у притвору од 10. децембра 2010. године.

Мерчеп је оптужен за злочине против српских цивила, односно за хапшење 52 особе и мучење и убијање 43 лица с подручја Загреба, Кутине и Пакраца.

У одлуци Врховног суда, о којој ће ванрасправно веће загребачког Жупанијског суда расправљати сутра, наводи се да се о условима Мерчеповог притварања мора изјаснити и затворска болница у загребачком кварту Дубрава, у којој се налази због лошег здравственог стања.

Решење о укидању притвора долази у моменту кад има све више сведока који потврђују да је Мерчеп командовао и имао главну улогу у јединици која се прозива за умешаност у бројне злочине и која је имала седиште у селу Пакрачка Пољана и у павиљону 22 Загребачког велесајма, где је држала и затворене цивиле.

Мерчеп није оптужен за одвођења и ликвидације више десетина српских цивила у лето 1991. године у Вуковару, знатно пре почетка ратних дејстава око града.

Извор: srbel