ОСЛОБАЂАЊЕ СМОЛУЋЕ, ПОТПЕЋИ И ТИЊЕ - НАЈХУМАНИЈА АКЦИЈА

БИЈЕЉИНА, 29. АВГУСТА /СРНА/ - Ослобађање више од 7.000 становника Смолуће, Потпећи и Тиње, који су 1992. године четири мјесеца били у окружењу непријатељских муслиманских паравојних формација, била је једна од најхуманијих и најорганозованијих операција Војске Републике Српске /ВРС/, кажу у Борачкој организацији града Бијељина.


Ратни командант одбране ових села мајор Владо Тодоровић рекао је да је херојским подухватом ВРС, уз садејство припадника МУП-а Српске, као и становника ових насеља, пробијен непријатељски обруч, а српски народ, који је четири мјесеца био без хране, воде и струје, ослобођен је у тродневној акцији крајем августа 1992. године и извучен на слободну територију.

На конференцији за новинаре у Бијељини, одржаној поводом обиљежавања Дана ослобођења становника Тиње, Смолуће и Потпећи, Тодоровић је рекао да су ова села у то вријеме била концентрациони логор за Србе, који су се херојски бранили све док им није понестало муниције.

"Нисмо могли ни да помислимо да ће дојучерашње комшије са којима смо дијелили све звјерски насрнути на нас и да ће нас свакодневно бомбардовати и нападати. Сваки дан имали смо или рањеног или мртвог човјека", истакао је Тодоровић и подсјетио да је више од 200 људи рањено бранећи голе животе и нејач.

Тодоровић је нагласио да некадашње комшије и након 22 године испољавају мржњу према Србима.

"Српске гробове руше, крстове ломе и замјењују их нишанима. У Смолући је све попаљено и тамо нема више ничега - од гробова наших предака до кућа, шума које су посјечене, па и дрвеће које је током протеклих 20 година нарасло сијеку свакодневно", рекао је Тодоровић и додао да нико ништа није предузео када је ријеч о овим несрећним догађајима.

Он је подсјетио да су људи из Тиње, Потпећи и Смолуће, који су били у окружењу муслиманских снага, изашли из обруча захваљујући и Гарди "Пантери", на чијем челу је био Љубиша Савић - Маузер, те озренским и семберским јединицама.

"Несхватљиво је данас да ове људе, који су се борили за голи живот, у Тужилаштву БиХ покушавају да окриве за ратне злочине, а по свему што се догађало постојала је намјера да се Срби тамо униште", рекао је Тодоровић и поновио да нико никада ништа није подузео да би овај злочин над српским народом био кажњен.

Начелник Штаба Источно-босанског корпуса од почетка до краја рата генерал у пензији Будимир Гаврић рекао је да је операција за ослобађање Смолуће крајем августа 1992. година била једна од најхуманијих током одбрамбено-отаџбинског рата, те најуспјешнија коју је овај корпус водио.

Он је рекао да су у овој операцији, између осталих, учествовале бијељинска лака пјешадијска бригада - бригада Гарда "Пантери" и Прва озренска бригада.

"У снаге за пробој су биле укључене још неке мање јединице, водови полиције из Друге мајевичке бригаде, из батаљона војне полиције, из зворничке бригаде, Прве посавске бригаде, а учествао је и извиђачко-диверзантски вод корпуса...", рекао је Гаврић, наводећи да су то само неки од учесника акције.

Генерал Гаврић нагласио је да је у овој акцији, која је почела у јутарњим часовима 26. августа 1992. године, учествовало више од 450 војника.

"ВРС је претрпјела велике губитке", нагласио је Гаврић, истичући да су за вријеме окружења погинули 51 борац и 13 цивила.

На градском гробљу у Пучилама сутра у 12.00 часова биће служен парастос за погинуле борце у овој операцији, као и за цивилне жртве рата.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Сјећање: Смолућа, Потпећ и Тиња

Смолућа – град рушевина и безнађа

Смолућа - видео