Počinje sistematsko miniranje srpskih kuća

U Velikim Zdencima počinje miniranje srpskih kuća. Seljacima Srbima, koji su po ugovoru predali krompir i došli da ugovore druge količine, govore da sa četnicima nema kooperacije i ugovora. Međutim, među Srbima na Bilogori, koji su suprotstavljeni hrvatskoj agresivnoj politici, gotovo da nema nijednog iz Zdenaca. Ne obazirući se na to, oni su našli način da ih tjeraju u egzodus. Najprije je miniran stan pravoslavnog sveštenika Nenada Obradovića, pa onda kuće Jove Popovića, Mile Mrkića, Jove Stojića, Aleksandra Lolića, Žujić Mile i Milenka, Milana Carića, Mirka Počuča, Borislava Vučkovića, Dragana Veselinovića, Ljubana Robića i Gaje Slijepčevića. Tu se rušenje nastavlja i u proljeće 1992. godine jer je dalo rezultate – ljudi ostavljaju sve i odlaze na sigurnije. Miniranje je, bez sumnje, dio općeg plana protjerivanja Srba iz Hrvatske. U isto vrijeme miniraju se srpske kuće u regiji Bjelovar i u samom Bjelovaru.

Na osnovu podataka dobijenih iz Bjelovara, ovom prilikom ću dati popis srpskih kuća, miniranih i srušenih samo tokom 1992. godine (od februara do oktobra) na užem području općine Bjelovar. Napominjem, pucanja po kućama iz automatskog oružja i miniranja bilo je i tokom 1991, kao i nakon oktobra 1992. Radi se isključivo o teroru na terenu i uništavanju imovine civilnih lica kao i njihovu protjerivanju. Predstavnici EZ i UN obiđu poneko mjesto zločina, ali sve se završi prema onoj: „Dođoh, vidjeh, zaboravih“!

Đuričić Dragan, paroh iz Narte: pucano iz pješadijskog oružja u spavaću sobu.

Rajčević Mirko iz Pavljana: pucano izvana po kući iz pješadijskog oružja.

Grubačević Milan i Jovo iz Kolareva Sela: bomba bačena u kuću.

Jovanović Jovo iz Narte: pucano iz pješadijskog oružja po fasadi i kroz prozor metkom pogođen dječiji krevet u kojem, na sreću, nije bilo nikoga.

Hanić Dušan i Vojo iz Srijetske: dvije bombe bačene u kuću. Rezultat se može pretpostaviti. Srećom, bez ljudskih žrtava.

Miljanić Milenko iz Vel. Korenova: minirane poslovne prostorije: mjenjačnica brašna, skladište krmne smjese i drugo. Nešto kasnije, zgrada srušena do temelja. Vlasnik, ni kriv ni dužan, uspio pobjeći iz RH.

Sagrak Jovo iz Vel. Korenova: eksplozivna naprava bačena u kuću dva puta.

Blagojević Nikola i Jovo iz Prespe: eksplozivna naprava bačena u spavaću sobu. Jovo je smrtno stradao, a žena mu je ranjena. Krivac nepoznat!?

Mitić Rade iz Bjelovara: minama srušena kuća do temelja.

Brkić Jovica iz Bjelovara: minirana kuća i pucano iz pješadijskog oružja.

Popović Boško iz Bjelovara: podmetnuta eksplozivna naprava i pucano po kući i sobama.

Radičević Milko iz Bjelovara: eksploziv podmetnut u kuću.

Kodić Emil iz Klokočevca: eksplozivna naprava bačena na kuću.

Pavić Rade i Milan iz Bjelovara: eksplozivna naprava bačena na kuću.

Kocojević Mirko iz Bjelovara: tri puta podmetnut eksploziv u kuću, podmetnut požar!

Popović Jovo, zubar iz Bjelovara: mina bačena u poslovne prostorije i više puta pucano iz pješadijskog automatskog oružja.

Prodanović Nešo iz Bjelovara, bivši rukometni reprezentativac Jugoslavije: više puta pucano po poslovnim prostorijama iz pješadijskog oružja.

Đurić Slobodan, vlasnik lokala „Zlatna kruna“ iz Bjelovara: više puta pucano po lokalu, zatim lokal uništen miniranjem.

Obranović Boško iz Starog Gloga: eksploziv bačen u lokal koji je uništen.

Bolić Dragutin iz Starog Gloga: eksploziv bačen u klijet.

Zozoli Jovo iz Bjelovara: eksplozivna naprava bačena u poslovni prostor, a po kući pucano više puta iz pješadijskog oružja.

Pavlović Gojko iz Kupinovca: eksplozivna naprava bačena na kuću.

Ljuština Branko iz St. Plavnica: eksplozivna naprava bačena na kuću.

Strahinić ?, sudac u penziji iz Bjelovara: eksplozivna naprava bačena na kuću.

Kosanović Milan iz Novoseljana: eksplozivna naprava bačena na kuću.

Vujasinović Boško iz Bjelovara: eksplozivna naprava bačena na lokal.

Otržan Jovo iz Srpske Kapele (sada Nove Kapele): tri puta minirana kuća i gospodarske prostorije. Jovo s obitelji uspio pobjeći u SRJ.

Šamić Milenko iz Nove Kapele: bomba bačena u štagalj.

Ilić Dušan iz Nove Kapele: eksplozivna naprava bačena u dvorište.

Aleksić Kristo, paroh u Novoj Kapeli (općina Vrbovec): parohijalni dvor uništen do temelja od mina i spaljen. Paroh izbjegao smrt.

Cvijanović Milan iz Habjanovca: bomba bačena u dvorište.

Jelić Đorđe iz Boleča: pucano iz pješadijskog oružja po kući.

Radan ? iz Habjanovca: bomba bačena u dvorište, ogromna šteta.

Nešto kasnije, zabilježena su nova ili ponovna miniranja i rušenja srpskih kuća u općini Bjelovar i dva slučaja u Čazmi koja nije u bjelovarskoj općini, već je samostalna općina.

Hrgovljani, minirane kuće čiji su vlasnici: Bosanac Milenko, Srbić Milan i Vujčetić Momir. Pucano po kući Bosanac Dragana iz Hrgovljana, gdje su bili i članovi EP.

Bjelovar, minirane kuće čiji su vlasnici: Nikšić Pero, Verić Mirko, Dušić Petar, Šolaja Petar, Zastavniković Đuro, Čuruvija Stevo, Vujnović Nenad i Stupar Mladen.

Vel. Korenovo, minirane kuće čiji su vlasnici: Bosanac Danica, Dobrić Pajo, Bogdanović Branka i Kljaić Vlado.

Gudovac, minirana kuća i uništena farma stoke Margetić Milenka.

Stari Pavljani, minirana kuća Slavujević Zdravka, a pucano po kući mjesnog paroha Jakovljev Stevana (žena mu je Mađarica), jedinog sveštenika u sjevernoj Hrvatskoj.

Narta, tri puta minirana i do temelja srušena kuća Jovanović Jove, više puta pucano po kući Miljanić Krste, Dabić Dušana i Đukić Nike, minirana vikendica Kiđemet Slavka, bivšeg oficira JNA, čija je žena Srpkinja.

Novoseljani, minirana kuća Kosanović Steve.

Letičani, minirana kuća Ciganović Milana

Brezovac, minirana kuća Radujković Čedomira.

Čazma, minirana kuća Serdar Živka, a do kraja srušen spomenik palim borcima i žrtvama rata. Izvršilac je policajac iz Čazme.

U Malim Zdencima miniraju kuću Rade Čakmaka, a u Orlovcu obje kuće Jove Daljuga. U Grubišnom Polju minirane su kuće Laze Kosanovića, Danka Đukića, Steve Đukića, Bore Dimića, dr Milana Bastašića, Živka Zagorca, Ivice Žuleca, Zdravka Šegana i Milana Jeftića.