АКЦИЈА "КОРИДОР" ОМОГУЋИЛА ТЕРИТОРИЈАЛНО ОБЈЕДИЊЕЊЕ СРПСКЕ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик

Предсједник Републике Српске Милорад Додик

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас на Дугој Њиви код Модриче, гдје се данас обиљежавају 23 године од акције пробоја "Коридора живота", најзначајније и једне од највећих операција Војске Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату, да се не смије изгубити однос према оваквим догађајима јер је то гаранција будућности. "Ако изгубимо однос према оваквим догађајима, изгубићемо и будућност", нагласио је Додик у обраћању, изразивши задовољство што обиљежавању 23 године од ове операције присуствује већи број људи него ранијих година.

Он је напоменуо да су муслиманско-хрватске снаге намјеравале да изолују Крајину због чега је још већи значај одлуке Војске Републике Српске да се операцијом "Коридор" Република Српска територијално обједини, те повеже са матицом Србијом.

"Слава свим борцима који су дали живот за Српску, а посебна погинулим у операцији `Коридор` која је омогућила спајање територије", нагласио је Додик и додао да је то био и спас за многе животе, а да је сам покушај окружења Крајине и њене изолације покушај раван злочину.

Додик је рекао да је Српска и данас у опасности због огромних политичких и дипломатских, али и веома лоше усмјерених активности појединих дијелова међународне заједнице.

"Они то минимизирају, али нас више не изненађују и не треба да нас изненађују сва настојања да се смање надлежности Српске, да се да карактер одређеним догађајима помињањем и одавањем почасти неким другим, а не српским жртвама, и неосуђивањем оних који су чинили злочине над Србима. То указује и на њихову упорност да једнога дана дође крај Републици Српској и да униште њен политички значај", навео је Додик.

Према његовим ријечима, захтјев Велике Британије да се у Савјет безбједности УН упути резолуција о Сребреници показује да Британци никада нису престајали са настојањима да се обрачунају са Републиком Српском.

"Ми Срби не смијемо да пропустимо да осудимо тај акт јер је директно усмјерен против Републике Српске, јер жели да колективизира одговорност читавог народа, а народ је увијек колективно одражен кроз своје државе - Српску и Србију", нагласио је Додик и додао да се о свему томе мора водити рачуна.

Он је указао да се и даље минимизирају злочини над Србима, што се види и у томе како се дио јавности односи према хапшењу ратног муслиманског команданта Насера Орића и Сребреници, која је у рату била заштићена зона, а из које су Орићеве снаге нападале војску и цивиле.

Наводећи да је БиХ састављена од два ентитета, да БиХ нема владу коју "неки упорно хоће да створе", Додик је рекао да БиХ никада не може бити надређена Српској.

"Нама не треба БиХ, њу странци покушавају да направе. Ми кажемо - не може јер није жељена. Нама треба да се боримо за интересе српског народа и враћање надлежности Републици Српској", истакао је Додик.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

У НЕДЈЕЉУ НА ДУГОЈ ЊИВИ СЈЕЋАЊЕ НА АКЦИЈУ "КОРИДОР ...
ОПЕРАЦИЈА КОРИДОР - Битка за пут живота, I део - Jadovno 1941.
Сутра обиљежавање 23 године од пробоја "Коридора живота ...