БИВШИ ЛОГОРАШ ПОЗДРАВЉА СУЂЕЊЕ МЕНСУРУ ПЕЉТИ

Привођење Менсура Пељте
Привођење Менсура Пељте

Васиљко Тодић, један од ратних заробљеника који је провео 83 дана у логорима у Горњем Рахићу и Маочи код Брчког, поздравио је данашњи наставак суђења Менсуру Пељти, изразивши очекивање да ће правда напокон бити задовољена.

Коментаришући изјаву Пељтовог адвоката Фарука Балијагића да се оптужницом против његовог брањеника жели промијенити историја и да ће се он заложити да је као такву одбаци, Тодић је рекао Срни да су Пељто и Асмир Татаревић заувијек промијенили његов живот. 

"Ако је неко нешто промијенио у току рата онда су то наши мучитељи промијенили наше животе. Један од њих је свакако Асмир Татаревић чије ћу иживљавање памтити док сам жив, а ту није заостајао ни Менсур Пељто који је често долазио и тукао нас заробљенике", рекао је Тодић, истичући да се још добро сјећа удараца Менсура Пељте и иживљавања над заробљеним Србима. 

Он је испричао да је за вријеме његовог боравка у затвору у Горњем Рахићу код Брчког Пељто често долазио заједно са Реџепом Салајем звани Шок да туче затворенике. 

"Окупљао нас је у круг да клечимо, а онда нас је ударао чизмом у груди и обарао на патос. Једва смо успијевали да устанемо од силних удараца, а он нас је тјерао и настављао да вјежба на нама као да смо боксерске вреће", каже Тодић. 

Тодић тврди да је Пељто доводио и некакву групу војника са тракама око главе, који су такође тукли затворенике. 

"Хапшење Асмира Татаревића, Менсура Пељте и Реџепа Салаја поново ми је улило наду, коју сам након толико година био изгубио, да ће правда ипак бити задовољена. Каква таква, али задовољена", рекао је Тодић. 

Пред Кривичним вијећем Основног суда у Брчком данас ће бити настављен главни претрес у предмету против Менсура Пељте. Након недавног рочишта на којем је прочитана оптужница, Пељтин бранилац Фарук Балијагић затражио је изузеће тужиоца, те је рочиште прекинуто. 

Менсур Пељто оптужен је да је средином 1992. године на подручју предратне општине Брчко починио ратни злочин над српским цивилима и заробљеницима, а ухапшен је 30. јуна 2014. године у Сарајеву, након чега је убрзо пуштен да се брани са слободе.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ПРИ КРАЈУ ИСТРАЖНЕ АКТИВНОСТИ ПРОТИВ ПЕЉТЕ ...

СЛУЖЕН ПАРАСТОС СРПСКИМ ЖРТВАМА У ... - Jadovno 1941.

КОМЕМОРАЦИЈА ЗА ПОГИНУЛЕ БОРЦЕ ... - Jadovno 1941.

ПРОЦЕСУИРАТИ ЗЛОЧИН У БУКВИКУ - Jadovno 1941.