БИВШИ ПРИПАДНИК ХВО-а ОСУЂЕН ЗА ЗЛОЧИН НАД СРБИМА

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/doboj_grad.jpg

ДОБОЈ, 18. ЈУЛА /СРНА/ – Окружни суд у Добоју осудио је на казну затвора у трајању од пет година и шест мјесеци лице чији су иницијали П.И. из Славонског Брода за кривично дјело ратног злочина против цивилног српског становништва. 

Ово лице оптужница терети да је током 1992. године, као припадник 103. Дервентске бригаде ХВО-а, починило ратне злочине над српским цивилним становништвом у логорима на подручју општине Дервента јер је учествовао у појединачном и колективном мучењу лица српске националности и тиме им намјерно наносио снажни тјелесни и душевни бол и патње, као и повреде тјелесног интегритета и здравља, те подстицао друге на извршење тих дјела.

Кршећи правила међународног права за вријеме рата или оружаног сукоба, П.И. је вршио злочине од 28.априла до друге половине јуна 1992. године у више неидентиФикованих објеката, 7. маја у просторији Дома ЈНА, као и у другој половини маја или почетком јуна у такозваном хангару "Р" све на подручју општине Дервента, објављено је на интернет страници Окружног суда. 

На основу Закона о кривичном поступку РС ово лице се обавезује на плаћање трошкова кривичног поступка од 665,30 КМ и паушала од 500 КМ, у року од 90 дана од дана правоснажности пресуде под пријетњом извршења.

 

Извор: срна