Брчко: Притисци због истраге о ратним злочинима

Брчко

Брчко – Истрага ратног злочина почињеног почетком марта 1993. године над 13 заробљених, а потом масакрираних српских бораца на Бодеришту код Брчког, ових дана могла би добити сасвим нове димензије.

Сенад Хукић, сад већ бивши шеф Јединице за ратне злочине у брчанској полицији, изјавио је да је Емир Мркаљевић, шеф Јединице за професионалне стандарде Полиције Брчког БиХ (унутрашња контрола), дајући изјаву о сасвим другим сазнањима, самоиницијативно коментарисао истрагу у случају “Бодериште” и рекао “да је он био тамо у време догађаја и да колико он зна, није било масакра на линији на Бодеришту, него касније на другом подручју”.

Хукић је подносећи притужбу Канцеларији за жалбе грађана и скупштинској Комисији за јавну безбедност против неколико одговорних у брчанској полицији “због притисака које је трпео током спровођења истраге за ратни злочин у случају “Бодериште”, због чега је и напустио полицију”, рекао да је Мркаљевић такође вршио притисак на рад Јединице за ратне злочине.

„Он је изричито рекао да ће се и даље састајати са једном особом, да је он његов дугогодишњи пријатељ и да се ради о чистим односима, да је спреман да иде на полиграф ако треба“, наглашава у писму Хукић.

Иако је био обавезан по инструкцији шефа полиције да то учини, Мркаљевић, као представник најпрофесионалнијег дела полиције, није поступио и дао изјаву о својим сазнањима о ратним дешавањима, пре него што су га позвали инспектори Јединице за ратне злочине.

Хукић, који је донедавно имао чин главног инспектора у брчанској полицији, указује и на непрофесионалан однос заменика шефа полиције Фахрудина Селимовића према овим предметима, наводећи његово негодовање што је у материјалу припремљеном за Скупштину дистрикта допустио да се напише како су “Срби у логорима мучени и злостављани”, што Селимовић сматра нетачним и неистинитим.

Иако је већ напустио Полицију, Хукић је изразио наду да ће институције и тела која надгледају законитост рада Полиције смоћи снаге и санкционисати одговорне, који зарад властитих интереса спречавају припадника Јединице за ратне злочине да спроводе истраге.

Страх за властити живот

Никола Ристић, подпредседник Савеза логораша РС, каже да је истрагу о овом злочину непосредно након заробљавања, водио садашњи главни тужилац у Дистрикту Зекерија Мујкановић, али да је након тога послове у истрази преузео орган безбедности Војне полиције 108. бригаде на челу са Ником Чанчаревићем.

„Мени је Нико Чанчаревић лично причао да је седам заробљеника убијено 24 сата након заробљавања, а шест је доведено живо у полицију. Ко их је касније побио и измасакрирао, он није могао рећи. Иначе, Чанчаревић живи у Ријеци у Републици Хрватској и не жели да дође у Брчко из страха за властиту безбедност“, рекао нам је Ристић.

 

Извор: ВАСЕЉЕНСКА