ЦВИЈЕЋЕ НА СПОМЕН- ОБИЉЕЖЈА ФАШИСТИЧКОГ ТЕРОРА

срна

СРБАЦ, 4. ЈУЛА (СРНА) - Делегације Општинског одбора СУБНОР-а и Општинске борачке организације и општине Србац данас су положиле цвијеће и прислужиле свијеће на пет спомен-обиљежја погинулим борцима и жтрвама Фашистичког терора у Другом свјетском рату.На стратишту Стегића ади, усташе су 1944. године заклале 22 члана породица Стегић и Вишњић.

 

Делегације су посјетиле спомен-обиљежја у Повеличу, Ножичком, Пријебљезима, Стегићу и Разбој Лијевчу.

 

У Народноослободилачкој борби учествовало је 1.214 бораца из општине Србац од којих је 390 погинуло, 319 их је одведено у заробљеништво, а 285 се воде као жртве Фашистичког терора.

 

Предсједник ОО СУБНОР-а Србац Данило Кошутић рекао је за Срну да народ овог краја никада неће заборавити страшан злочин у марту 1944. године када су усташе на обали Врбаса, на мјесту званом Стегића ада заклали 20 чланова породица Јована, Милутина, Михајла и Рајка Стегића и два члана породице Миливоја Вишњића, а њихова исмасакрирана тијела бацили у ријеку.

 

Кошутић, који је и познати србачки хроничар и публициста, додао је да половина побијених није имала ни 14 година.

 

Кошутић је поручио да се истина о страшним злочинима у Другом свјетском рату не смије заборавити и да младе треба учити о антиФашистичкој борби југословенских народа.

 

Извор: срна