Да ли излазе на видјело злочини над Србима у Посавини!?

ШАМАЦ, 23. АПРИЛА /СРНА/ - За четворицу бивших припадника ХВО-а из Оџака постоје чврсти докази да су учествовали у силовањима, ударању и убијању српских заточеника 1992. године и њихово хапшење показује да је Тужилаштво БиХ коначно почело да ради свој посао, изјавио је Срни предсједник Удружења логораша из Брода Ахе Михајлов.

 

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/sudbih.jpg


Михајлов каже да се нада да Тужилаштво БиХ неће стати на томе, напоменувши да је у Броду 1992. године било 10 логора, те да имају више од 2.000 страница доказног материјала али га да Тужилаштво и Суд БиХ нису користили након што је враћен из Хага. 

Према његовим ријечима, у јулу 1992. године у Броду је било више од 2.000 логораша из Дервенте, Оџака, Новог Града након што је та подручја ослободила Војска Републике Српске, а хрватско-муслиманске паравојне и регуларне снаге се повукле. 

"Логораши су 1992. године пребацивани из Брода у Славонски Брод, Орашје, па су завршавали у Љубушком, Читлуку. Било је логораша који су провели 13 мјесеци у логору и прошли више од 10 казамата", објашњава Михајлов. 

За злочине на подручју Брода подигнуто је шест оптужница. Михајлов наводи да се поступак тренутно води против једног лица, док се осталих пет лица, против којих је подигнута оптужница, налази у Хрватској. 

Он је истакао да се у процесу за ратне злочине над Србима, који се на Суду БиХ води против Индире Врбањац, врши притисак на свједоке. "Имамо и сазнања да свједоке покушавају поткупити, знајући каква је финансијска ситуација", појашњава Михајлов. 

Он је указао на велики проблем с којим се сусрећу бивши логораши јер њихов статус није законски регулисан. 

"Једним дијелом логораши су `уграђени` у Закон о цивилним жртвама рата, али нема закона о логорашима. То је доста утицало да су се поједини логораши разочарали и неће да учествују у доказивању злочина", навео је Михајлов.

Као још један проблем наводи чињеницу да бивши логораши умиру, а претходно је њихове изјаве суд прихватио и овјерио. 

Бивши припадници 102. бригаде Хрватског вијећа одбране /ХВО/ Оџак Маријан Брњић, Паво и Илија Главаш и Мартин Барукчић ухапшени су прије три дана у Оџаку због ратног злочина над српским цивилима.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png