ДАН СЈЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ ДУБРАВИЧАНЕ

БРЧКО, 19. ОКТОБРА /СРНА/ - У Горњим Дубравицама код Брчког данас је служен парастос за девет српских бораца погинулих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату и 43 цивила настрадала у Другом свјетском рату.

Помен је пред спомеником страдалима на улазу у ово село на обронцима Мајевице, у присуству стотињак мјештана, служио протојереј ставрофор Драган Ћирковић. 

Мјештани се посебно присјећају 12 чланова породице Драгичевић, од којих су њих десет побиле усташе на кућном прагу 11. новембра 1941. године. 

Предсједник Мјесне заједнице Горње Дубравице Мићо Стевановић рекао је да је та породица побијена само зато што су били Срби. 

"Како другачије објаснити да су џелати из сусједног Челића и Ратковића раније познавали своје жртве, да су долазили једни код других, позајмљивали запрегу за испомоћ у обради земље, а онда тог датума су упали поподне и побили све што су затекли - и жене и дјецу и старце", додао је Стевановић. 

Према његовим ријечима, у сваком новом рату број становника села би се "преполовио" и тек што би се опоравили - долазило би ново страдање. 

"Данас је добро, поучени претходним страдањима, у протеклом рату страдало је девет мјештана, јер је село било евакисано на вријеме по оближњим српским селима, али данас нам пријети један други непобијеђени непријатељ, а то је бијела куга", напоменуо је Стевановић. 

Он је додао да се чини све да се стекну услови за колико-толико нормалан живот и да се млади задрже на селу.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

СЛУЖЕН ПАРАСТОС СРПСКИМ ЖРТВАМА У БУКОВЦУ

ОБИЉЕЖЕНЕ 22 ГОДИНЕ ОД ЗЛОЧИНА У БУКВИКУ

УЗАЛУДНА СУ НЕГИРАЊА РАТНИХ ЗЛОЧИНА НАД БУКВИЧКИМ СРБИМА

Brčko: Otkriven spomenik stradalima u Gornjim Dubravicama