Дервента: Освештан спомен комплекс Чардак

Cardak-spomen-kompleks

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Василије освештао је данас у Дервенти Спомен-комплекс "Чардак", који је изграђен као знак сјећања на убиство 41 Србина из овог насеља 1992. године.

"Овај злочин починили су они који за себе кажу да нам је један Бог. Нису поштеђена ни дјеца, ни жене", рекао је владика Василије након освештања Спомен-комплекса и додао да је људски праштати, али да не треба заборавити.

Освештању Спомен-комплекса присуствовао је и предсједник Борачке организације Републике Српске Пантелија Ћургуз.

На Васкрс, 26. априла 1992. године, припадници регуларне војске Хрватске и паравојних хрватско-муслиманских јединица из БиХ, у насељу Чардак, на кућним праговима убили су 36 Срба. Остало становништво је одведено у логоре у којима је убијено још пет Срба из насеља Чардак.

Спомен-комплекс, у чијем саставу треба да буду спомен-плоче, споменик и спомен-црква, изграђен је на мјесту масовне гробнице у коју су била бачена тијела 19 Срба из насеља Чардак. Њихова тијела ексхумирана су у децембру 1992. године.

У првој фази изградње Спомен-комплекса завршени су сви радови осим спомен-цркве, која ће бити изграђена у наредном периоду.

За изградњу овог комплекса обезбијеђено је 130.000 КМ у буџету општине Дервента, а за подизање цркве и довршетак радова потребно је још око 30.000 КМ, кажу у локалној управи у Дервенти.

 

 

Извор: frontal