ДИК МАРТИ ДА ПРОШИРИ ИСТРАГУ НА СИЈЕКОВАЦ

БАЊАЛУКА, 20. ОКТОБРА (СРНА) - Члан делегације БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Милица Марковић изразила је спремност да утиче да пред Комитетом за људска права Савјета Европе буде ажуриран изјештај о трговини људским органима у Сијековцу код Брода, чији би извјестилац по могућности био Дик Марти.
Марковићева је рекла Срни да би Влада Републике Српске требало да упути писмо Комитету за правна питања и људска права Парламентарне скупштине Савјета Европе, у коме би тражила да Марти дође у Бањалуку и да му буде представљен материјал Тима за координацију активности и истраживања ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске.
"Подносилац захтјева према Савјету Европе за једно такво опсежно истраживање и подношење извјештаја треба да буде Влада Српске и није потребно да то ради Савјет министара БиХ", закључила је Марковићева.
Она је рекла да је потребно да истрага о трговини људским органима Срба киднапованих на Косову и Метохији буде проширена и на Сијековац код Брода, јер постоје одређени показатељи да су злочини који су почињени на једном и другом мјесту имали исте и заједничке извршиоце.
Предсједник Удружења за тражење заробљених бораца и несталих цивила из Брода Марко Грабовац позвао је данас специјалног извјестиоца Савјета Европе Дика Мартија да истрагу о трговини људским органима Срба на Косову прошири и на село Сијековац код Брода.
Тим за координацију активности и истраживања ратних злочина и тражење несталих лица РС формирао је у фебруару радну групу која треба да прикупи све информације и доказе о случају "Сијековац" из маја 1992. године.
Институције Републике Српске требало би да заузму заједнички став, како би путем делегације у Савјету Европе ово питање ставили на дневни ред Комитета за људска права.

 


Извор: срна