ДУРОЊИЋ СВЈЕДОЧИО О ПОКОЉУ У СИЈЕКОВЦУ

Тужилаштво

САРАЈЕВО, 17. ОКТОБРА /СРНА/ - У наставку суђења Земиру Ковачевићу, оптуженом за ратне злочине над српским цивилима у Сијековцу, свједок Тужилаштва БиХ Недељко Дуроњић је испричао да је у марту 1992. године у Сијековцу видио спаљене куће и мртва тијела.Дуроњић је навео да је 26. марта 1992. са супругом Љубом кренуо из Брода у Сијековац у посјету пуници и кћерки, када га је на једној раскрсници зауставио оптужени Ковачевић, преноси Бирн. 

“Питао ме гдје ћу и ја сам одговорио да идем код бабе. Онда га је занимало хоћу ли ноћити, па сам рекао да нећу. Он је на то само казао: ‘Немој, врати се кући’ и пустио ме да прођем”, испричао је свједок. 

Дан или два након тог догађаја, навео је Дуроњић, његова супруга је чула да се десио покољ у Сијековцу, па су скупа кренули по кћерку и пуницу. Он је рекао да су га на улазу у Сијековац зауставили непознати војници и рекли му да иде у “штаб у пошти”. 

"Тамо је исто било војника. Међутим, један од њих ми је рекао да имам 15 минута да уђем и нађем бабу. Ушао сам у њену улицу аутом и ту видио убијеног Срету. С лијеве стране је био спаљени аутомобил и два тијела. Петар Зечевић је био мало даље убијен у плавом радном одијелу. Нашао сам пуницу која је јаукала, али не и кћерку, те смо отишли назад за Брод”, присјетио се Дуроњић. 

Он је додао да је по повратку кући ухапшен и одведен у логор, а да је кћерку видио тек шест мјесеци касније, када му је рекла да ју је један човјек пребацио до Србије, те да се тако спасила. 

Земир Ковачевић оптужен је да је, као припадник Интервентног вода Прве босанскобродске бригаде, која је касније прерасла у 101. босанскобродску бригаду Хрватског вијећа одбране, са неидентификованим припадницима Хрватских одбрамбених снага и Хрватске војске у селу Сијековац починио злочине над српским цивилима. 

У оптужници се наводи да је Ковачевић учествовао у нападу на село Сијековац гдје је, заједно са осталима, из кућа у двориште извео 15 одраслих особа и четворо дјеце српске националности, од којих су неки побијени. 

Током унакрсног испитивања, одбрана је свједоку Дуроњићу показала изјаву коју је дао Тужилаштву БиХ у јануару, а у којој је навео да је у Сијековац код пунице ишао 3. марта 1992. године, те да је тог дана видио оптуженог у цивилној одјећи, а не у униформи, како је то рекао током свједочења. 

На питања да ли је у Сијековац ишао 3. или 26. марта 1992. и да ли је оптужени носио униформу или је био у цивилној одјећи, свједок је одговорио да није сигуран. 

Након испитивања свједока, оптужени Ковачевић се извинио Судском вијећу за непримјерено понашање на прошлом рочишту, због којег је одстрањен из суднице. Ковачевић је појаснио да је тада био “изнервиран”. 

Суђење ће бити настављено у сриједу, 24. октобра. 

 

Извор: срна

 

Везане вијести: 

Масакр у селу Сијековцу