Годишњица злочина ХВО-а у Вучиловцу

Парастосом погинулим борцима и цивилним жртвама одбрамбено-отаџбинског рата из Вучиловца код Брчког, као и погинулим борцима из Челинца и Козарске Дубице, чије су бригаде браниле овај дио сјеверне границе Републике Српске, у Крепшићу и Вучиловцу јуче је обиљежена двадесет друга годишњица окупације и разарања овог српског села од стране припадника ХВО-а из Орашја и сусједне Хрватске.

Парастос у Вучиловцу

Након пробоја линија одбране здружених снага ХВО из Орашја уз подршку из Хрватске прије тачно 22 године, убијена су 23 мјештана Вучиловца - најмлађа жртва био је 10 -годишњи Бојан Лукић, најстарија 86-годишњи Крста Арсенић.

Село с 240 домова је прогнано, опљачкано и разорено: преживјели памте и не прихватају чињеницу да се о овом злочину у правосуђу и данас ћути.

У дану пробоја линија одбране погинуло је и 17, а нестало пет бораца челиначке бригаде, чији саборци чувају успомену на жртве и не скривају понос, али и обавезу према њима и члановима породица.

Након молитвеног помена испред спомен-цркве у Крепшићу гдје су уклесана имена палих у одбрани посавског коридора из Челинца, Козарске Дубице, Крепшића и Марковић Поља, те спомен-обиљежја у Вучиловцу, вијенце и цвијеће положили су потомци и чланови породица погинулих, делегације борачких организација из Челинца и Брчког.


 

Извор: БН

 

Везане вијести:

ОБИЉЕЖЕНО 20 ГОДИНА ОД ПОГИБИЈЕ БОШКА ПЕРИЋА

ДАН СЈЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ ДУБРАВИЧАНЕ

УЗАЛУДНА СУ НЕГИРАЊА РАТНИХ ЗЛОЧИНА НАД БУКВИЧКИМ СРБИМА

ОБИЉЕЖЕНЕ 22 ГОДИНЕ ОД ЗЛОЧИНА У БУКВИКУ

ЈАДОВНО ПОСАВИНА