ИНСПЕКЦИЈА ЧЕКА ПРИЈАВУ

ДЕРВЕНТА, 23. АПРИЛА (СРНА) - Споменик који је у католичком гробљу Рабић код Дервенте подигнут за погинуле припаднике 103. бригаде ХВО нема дозволу, потврђено је Срни у Општинском одјељењу за просторно уређење.
       
У овом одјељењу кажу да нико до сада није тражио такав докуменат, а за такве објекте мора се тражити дозвола.
       
Начелник Одјељења за инспекцијске послове у Дервенти Томо Наградић изјавио је Срни да инспекцији до сада нико није поднио пријаву о томе и да ће испектори изаћи на терен и утврдити стање уколико стигне пријава.

''Инспектори реагују онда када неко поднесе пријаву о бесправно изграђеним објактима. Када је ријеч о поменутом споменику, до сада није стигла никаква пријава'', рекао је Наградић.

У католичком гробљу Рабић откривен је споменик подигнут за погинуле припаднике 103. бригаде ХВО-а у борбама са српским снагама.

Удружење ратних заробљеника из Дервенте затражило је уклањање споменика, јер вријеђа српске жртве.

Предсједник овог удружења Драго Кнежевић раније је изјавио да је споменик подигнут само стотињак метара од мјеста гдје се налазио хрватски логор у коме су припадници 103. бригаде ХВО-а заједно са стражарима мучили, силовали, малтретирали и понижавалио више од 200 српских цивила које су Хрвати држали у овом логору.

 

Извор: срна