ИЗРЕЋИ ЗАСЛУЖЕНУ КАЗНУ ЗЕМИРУ КОВАЧЕВИЋУ

Сијековац, злочин

ДЕРВЕНТА, /СРНА/ - Породице убијених и борачка удружења из Брода поздравили су почетак суђење Земиру Ковачевићу, оптуженом за ратни злочин над цивилима српске националности у Сијековцу и тадашњем Босанском Броду 1992. године, и очекују да му Суд БиХ изрекне заслужену казну,јер постоје чврсти докази за злочине које је починио. 

 

Предсједник Удружења за тражење несталих из Брода Марко Грабовац рекао је Срни да постоје докази да је Земир Ковачевић, бивши припадник Хрватског вијећа одбране учествовао и у ликвидацији дјеце и жена из Подриња који су у четири аутобуса кренули ка Западној Европи, али су заустављени код Брода. 

"Ријеч је о 210 особа ромске националности из Сребренице, Жепе и Скелана", рекао је Грабовац. 

Он је подсјетио да је тужба за ратне злочине почињене у Броду достављена Хашком тужилаштву 2003. године, али је касније уступљена Суду БиХ. "Процес против Ковачевића први је који се води за злочине почињене над Србима из Брода", истакао је Грабовац.

Земир Ковачевић оптужен је за злочин у Сијековцу 26. марта 1992. године када је убијено 48 српских цивила. 

Породице убијених тврде да су извршиоци, осим Земира Ковачевића, и његов старији брат Селвер Ковачевић звани Суљо, затим Марко Пркачин, брат Анте Пркачина генерала ХОС-а из Славонског Брода, Нијаз Чаушевић звани Медо из Сијековца командир Интервентног вода ХВО-а чија јединица је починила злочин у Сијековцу 1992. године, Бењамин и Дино Добојчић и други.

Породице убијених тврде и да је Земир Ковачевић 26. марта 1992. године у дворишту куће Зечевића у Сијековцу убио Јову, Петра и Миленка Зечевића и Мирка Радановића, а у априлу исте године, заједно са Нијазом Чаушевићем и Илијом Бабић, одвео из куће Недељка Бачића и убио га.

Бранислав Зечевић рекао је данас Срни да је лично видио како је Земир Ковачевић пуцао у његовог оца и два брата. "Он их је убио, а пријетио је и да ће нас остале све Зечевиће побити", рекао је Брансилав Зечевић. 

Свједоци злочина у Сијековцу кажу и да су Земир и његов брат Селвер у априлу 1992. године у Сијековцу убили Алексу Трифуновића и његовог сина Ранка, а касније уселили у њихову кућу.

Свједок догађаја у Сијековцу, седамдесетогодишња Љубица Седлић, рекла је Срни да су припадници Интервентног вода ХВО, којим је командовао Нијаз Чаушевић, њеног мужа Новака живог запалили у кади.

"Био је непокретан и остао је сам у кући када сам отишла код брата. Када сам се вратила у купатилу сам затекла изгорјело тијело мог Новака", рекла је Љубица Седлић, те додала да је касније чула да је тај злочин починио Земир Ковачевић. 

Породице убијених тврде и да Ковачевић није убијао само Србе - у Босанском Дубочцу, код Дервенте, убио је мајку једног Бошњака само зато што он није желио да приступи Интервентном воду ХВО-а. 

Ковачевић је у децембру 2010. године ухапшен у Шведској, на основу потјернице која га терети за ратне злочине почињене за вријеме протеклог рата, а у БиХ је изручен крајем октобра прошле године, од када се налази у притвору. 

Ковачевић се једно вријеме крио у САД, а касније у Шведској гдје је и ухапшен.

Породице убијених из Брода које су јуче намјеравале да присуствују почетку суђења Ковачевићу незадовољне су понашањем суда према њима, јер им није био дозвољен улазак у салу. 

 

Извор: СРНА