ЛОГОРАШИ ТРАЖЕ ПРОЦЕСУИРАЊЕ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА

derventa_spomenik

ДЕРВЕНТА, /СРНА/ - Предсједник Удружења ратних заробљеника из Дервенте Драго Кнежевић позвао је Суд БиХ да напокон почне процесурање извршиоца злочина над Србима из дервентског насеља Чардак.

 

Он је подсјетио да су припадници регуларне војске из Хрватске, заједно са припадницима паравојних хрватско-муслиманских јединица из Дервенте, на Васкрс 1992. године на кућним праговима убили 46 Срба из овог насеља.

 

"Нико за ове злочине до сада није процесуран, иако су Тужилаштву БиХ познате чињенице", истакао је Кнежевић, напоменувши да се злочин на Чардаку десио само мјесец дана након злочина у Сијековцу код Брода.

 

Он је подсјетио да су тада на Чардаку убијене цијеле породице. "Више од стотину Срба са Чардака је одведено у логоре гдје су мучени, неки су заклани и убијени", навео је Кнежевић.

 

Према његовим ријечима, неки од злочинаца заштићени су политичким и другим позицијама.

 

"Они се слободно крећу, док су породице жртава присиљене да их свакодневно сурећу. То понижава и вријеђа", истиче Кнежевић.

 

Он је у име жртава Тужилаштву БиХ поручио да почне да процесуира одговорне. "У противном, логораши ће бити присиљени да предузму радикалне методе", поручио је Кнежевић.

 

У САД недавно је ухапшена Азра Башић, једна од извршиоца злочина над  српским логорашима у Дервенти. По методама које је примјењивала, логораши је сматрају најсвирепијом и најмонструмнијом, па су је и прозвали "жена монструм".

 

Истрага се води и против Ивице Перковића званог Мунгос и Алмаса Незиревића.

 

 

Извор: срна