ЛОГОРАШИ ЗАДОВОЉНИ ОПТУЖНИЦОМ ПРОТИВ ИЛИЈЕ ЈУРИЋА

Владо Драгојловић
Владо Драгојловић

Предсједник Удружења логораша Модрича Владо Драгојловић изјавио је Срни да су Срби из Оџака задовољни оптужницом против Илије Јурића, коју је подигао тужилац Посебног одјељење за ратне злочине Тужилаштва БиХ, и изразио очекивање да ће бити процесуирани сви починиоци тортуре над Србима у Оџаку 1992. године.

Драгојловић је рекао да је Јурић тринаести припадник Хрватског вијећа одбране /ХВО/ против кога је, од завршетка рата, подигнута оптужница за кривична дјела ратног злочина против цивилног становништва српске националности на простору Оџака. 

"Према сазнањима Удружења логораша Модрича, Окружно тужилаштво Добој, Кантонално тужилаштво у Орашју и Тужилаштво БиХ за кривична дјела ратног злочина над цивилима у Оџаку сумњиче око 200 лица", рекао је Драгојловић и нагласио да су правоснажним пресудама на казне затвора осуђена два лица. 

У логорима "Стролит" и Основна школа у Оџаку, од маја до јула 1992. године, било је затворено 1.294 Срба од чега 864 мушкараца, 326 жена и 104 дјетета. 

У том периоду силовано је 60 жена од којих је најстарија имала 60, а најмлађа 10 година. 

Мучења нису преживјела 42 логораша, подсјетио је Драгојловић и нагласио да нема оправдања што починиоци ратног злочина ни 23 године нису кажњени. 

"Логораши се плаше да ће, због спорости тужилаштава и судова, многи починиоци злочина измаћи правди", каже Драгојловић и напомиње да је све теже доказивање злочина због времена које је протекло од почињеног злочина и утицаја на свједоке, те због умирања свједока, али и одласка више од 300 логораша послије рата у Аустралију, Норвешку, Шведску, Финску и друге земље Европе Америке. 

"Посљедња подигнута оптужница, као и оне из 2014. године, дају наду да ће злочини бити истражени, а починиоци процесуирани и кажњени", рекао је Драгојловић. 

Тужилац Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ је у уторак, 20. јануара, подигао оптужницу против Илије Јурића званог "Бекрија" из мјеста Посавска Махала у општини Оџак, држављанин БиХ и Хрватске. 

Јурић је осумњичен да је током јуна 1992. године, као припадник 102. бригаде ХВО-а Оџак, починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва. 

Према саопштењу Тужилаштва БиХ, Јурић је оптужен да је у ноћи између 4. и 5. јуна 1992. године, заједно са другим припадницима ХВО-а, у мјесту Посавска Махала, уз употребу силе, силовао и сексуално злостављао једну жену коју су присилно довели из мјеста Нови Град код Оџака. 

У оптужници се наводи да је Јурић у другој половини јула 1992. године, заједно са другим војницима, пресрео двије жртве које су са дјецом ишле у посјету мужевима затвореним у Основној школи у Оџаку. Жене је тукао, те главом једног, а затим и другог дјетета ударао у бетонски стуб који се налазио у близини школе. 

Јурић је био члан групе "Ватрени коњи" којој су припадали и Маријан Брњић, Мартин Барукчић, те Паво и Илија Главаш, против којих је у јулу прошле године Тужилаштво БиХ подигло оптужнице. 

У септембру је Агенција за истраге и заштиту БиХ /СИПА/ ухапсила Јозу Ђојића, званог "Коза", осумњиченог да је починио ратни злочин силовања и сексуалног злоставља једне жене са простора Оџака. 

Крајем децембра 2014. године тужилац Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Анте Голубовића, рођеног у Градачцу, настањеног у Осијеку у Хрватској и Јурицу Божића званог "Бајица" из Оџака, настањеног у Жупањи у Републици Хрватској.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png


Везане вијести: