МИТРОВИЋ: НЕПРИХВАТЉИВО МАЛА КАЗНА ЗА ЗЕМИРА КОВАЧЕВИЋА

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/sudbih.jpgБАЊАЛУКА, 22. МАЈА /СРНА/ - Породице жртава рата из Републике Српске сматрају да је неприхватљиво мала казна којом је Суд БиХ осудио Земира Ковачевића на 10 година затвора због ратног злочина над српским цивилима на подручју Сијековца у општини Брод 1992. године.

"Мислимо да је ријеч о крајње малој казни с обзиром на размјере почињеног злочина и чињеницу да је злочин у Сијековцу био `замајац` за почетак крвавог грађанског рата у БиХ", рекао је Митровић Срни. 

Он је нагласио да је ова пресуда један у низу доказа двоструких стандарда правосуђа БиХ када је ријеч о ратним злочинима у БиХ почињеним над Србима. 

"Породице погинулих из Републике Српске немају повјерења у рад Тужилаштва и Суда БиХ у процесуирању ратних злочина и тражењу несталих, због чега сматрамо да је хитно потребна реформа ових правосудних институција", закључио је Митровић. 

Суд БиХ осудио је јуче Земира Ковачевића на 10 година затвора због учешћа у убиствима, малтретирању и пљачки српских цивила на подручју Сијековца у општини Брод 1992. године. 

Оптужница терети Ковачевића да је као припадник Интервентног вода Прве босанскобродске бригаде у марту и априлу, те јулу и августу 1992. године на подручју општине Брод, сам и са неидентификованим припадницима Хрватских одбрамбених снага и Хрватске војске учествовао у убиствима, мучењу, незаконитом затварању, одвођењу на принудни рад, пљачкању и неоправданом уништавању имовине српских цивила. 

У оптужници се наводи да је Ковачевић учествовао у нападу на село Сијековац гдје је, заједно са осталима, из кућа извео 15 одраслих особа и четворо дјеце српске националности, од којих су неки побијени. 

Ковачевић је у притвору, а на ову пресуду дозвољена је жалба

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png