МИТРОВИЋ: ТУЖИЛАШТВО БиХ МОРА РЕАГОВАТИ

sud4.jpg

БАЊАЛУКА, 25. ЈАНУАРА (СРНА) - Тужилаштво БиХ мора да реагује и саслуша Сенада Дурмића из Клокотнице поводом јавног свједочења о ратним звјерствима Азре Башић, која је осумњичена за злочин над дервентским Србима, сматра Недељко Митровић, предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске.

"Тужилаштво БиХ треба да реагује на било какву јавно презентовану информацију о почињеним злочинима над Србима, јер се управо примједбе из Републике Српске на рад Суда и Тужилаштва БиХ односе на легитимност, објективност и непристрасност правосудних институција БиХ у процесуирању ратних злочина", рекао је Митровић Срни.

Он је навео да Тужилаштво БиХ, на другој страни, под притиском владиног и невладиног сектора у Сарајеву, брзо реагује када је ријеч о процесуирању Срба за ратне злочине у БиХ, али не и злочина почињених над Србима.

Сенад Дурмић тврди да је наручена његова ликвидација послије јавног свједочења о ратним звјерствима Азре Башић, која је осумњичена за злочин над дервентским Србима.

Дурмић, који је један од кључних свједока у истрази против Башићеве, рекао је да је у понедјељак увече на његову кућу испаљен рафал из аутоматског наоружања и да су он и супруга Иванка били принуђени да се сакрију у оближњу шуму.

"То су присталице и некадашњи саборци Азре Башић, која је прошле године ухапшена у САД по потјерници добојског тужилаштва... Пријетње су почеле прије мјесец дана, чим сам дао изјаву ФТВ и описао да сам у селу Лијешће код Дервенте својим очима видио како је Азра заклала једног заробљеног Србина", испричао је Дурмић.

Азра Башић ухапшен је у марту прошле године у Америци по међународној потјерници коју је расписала БиХ. Америчко правосуђе још није донијело одлуку о томе хоће ли Башићева бити изручена.

 

Извор: срна