НАДОКНАДА ЗА ЛОГОРАШЕ

derventa_spomenik

ДЕРВЕНТА, (СРНА) - Тројици српских логораша из Дервенте Федерација БиХ треба да исплати нешто више од 49.000 марака на име накнаде за нематеријалну штету и душевне боли зато што су их тзв. Армија БиХ и ХВО држали у заробљеништву.Према пресуди Општинског суда у Сарајеву, Чеди Марићу треба да буде исплаћено 16.600 марака, Николи Јовичићу 4.900 и Луки Патковићу 28.000 марака.

 

Они су у хрватско–муслиманским логорима у Дервенти и Броду провели више мјесеци.У логоре су одведени из својих кућа као цивили.

 

Лука Патковић свједочи да је логору био малтретирн,понижаван, тучен и тјеран на присилни рад.

 

"Најтеже је било када неки од припадника ХВО-а погину у борбама са српским јединицама.Тада би нас тукли и стражари и војници који су долазили са борбени линија", испричао је Патковић.

 

Предсједник Удружења ратних заробљеника из Дервенте Драго Кнежевић изјавио је Срни да је најважније што је овом пресудом потврђено да су у Дервенти постојали логори у којима су били заточени српски цивили.

 

Кнежевић очекује да одговорни за страдање дервентских Срба 1992. године, када су овај град окупирали тзв. Армија БиХ и ХВО, буду процесуирани.

 

Удружење ратних заробљеника сматра да су најодговорнији за те злочине ратни предсједник Скупштине општине Винко Бегић звани Шиљо, начелник полицијске станице Иван Дуспара, предсједник Кризног штаба Иван Чуљак, командир војне полиције ХВО Стипо Нујић као и предсједник СДА из Дервенте Сулејмана Алијагића и предсједника ХДЗ-а из Дервенте Ико Станић.

 

"Они су одговорни за формирање четири логора у Дервенти у којима су били заточени српски цивили", истиче Кнежевић.

 

Кроз хрватско-муслиманске логоре прошло је око 400 дервентских Срба. Велики број није жив изашао из логора, један дио су трајни инвалиди, док је дио умро од посљедица тамновања у логорима.

 

Тужилаштво БиХ води истрагу против више лица која се терете за ратне злочине и нехумано поступање према цивилима. На изручење из САД, гдје су се послије рата склонили чекају, Алмас Незировић и Азра Башић .

 

За злочине над логорашима у Дервенти и Броду до сада је једино осуђен Ивица Врдољак - на пет година затвора. Он је био стражар у логорима у Дервенти и Броду.

 

Приредио: Боро ТЕОФИЛОВИЋ

 

Извор: срна