НЕ СМИЈЕ СЕ ЗАВРШИТИ НА КАЗНАМА КОВАЧЕВИЋУ И ТОЛИЋУ

Кућа породице Зечевић испред које су убијени домаћин Васо Зечевић и његова три сина

Кућа породице Зечевић испред које су убијени домаћин Васо Зечевић и његова три сина

Прича о злочину над Србима у Сијековцу код Добоја, извршеном прије 23 године, много је комплекснија од покушаја да се тај догађај представи као инцидент и она не смије бити завршена само на казнама Земиру Ковачевићу и Јосипу Толићу, изјавио је Срни директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Којић је рекао да злочин у Сијековцу представља први масовни злочин на подручју БиХ, који заслужује далеко већу пажњу од оног што је тренутно урађено пред правосуђем БиХ. 

Он је истакао да, с обзиром да је у злочину учествовао значајан број хрватских држављана, не постоје правне препреке за процесуирање осумњичених за ратне злочине који живе у Хрватској, на основу протокола о сарадњи у гоњењу починилаца ратних злочина између тужилаштва БиХ и Хрватске из 2013. године. 

"Сваки коментар на својевремену изјаву главног тужиоца БиХ Горана Салиховића да је за овај злочин сазнао из медија је сувишан. Та Салиховићева изјава показује колика је жеља Тужилаштва БиХ да се држављани БиХ процесуирају пред домаћим правосуђем, а да се за држављане Хрватске комплетна документација уступи хрватском Државном тужилаштву", рекао је Којић. 

Он је поручио да надлежни из Републике Српске неће престати да упозоравају на покушаје да се о овом злочину говори само као о инциденту. 

Ратни злочин над Србима у Сијековцу код Брода починиле су регуларне оружане снаге из Хрватске, уз помоћ паравојних бошњачко-хрватских јединица из БиХ. 

У првом ратном злочину почињеном на територији БиХ за сат времена убијено је девет особа, међу којима највише чланова породица Милошевић и Зечевић, гдје су убијени очеви са два, односно три сина. 

У Сијековцу је током 1992. године убијено 46 лица, углавном жене, дјеца и старци, од којих је најмлађа жртва био Драго Милошевић (17), а најстарија Васо Зечевић (77). Запаљено је 15 кућа, као и црква Свете великомученице Огњене Марије. 

Ова убиства била су сигнал свим Србима у БиХ каква их судбина чека уколико не буду спремни да бране своја огњишта. 

О условима у којима су у то вријеме живјели Срби на том подручју свједочи документ, односно потврда коју је потписао командант позадине 101. бригаде Хрватског вијећа одбране Ахмет Чаушевић. 

У документу се потврђује право интервентног вода из Загреба да може да изврши привођење жена "у корист мушког пола", док је у случају опирања дозвољена употреба силе. 

Доказни материјал о овим злочинима предат је 22. маја 2002. године хашким истражиоцима, док је Хашки трибунал овај предмет 2006. године уступио Тужилаштву БиХ.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Календар геноцида: 26. март 1992. Годишњица страдања Срба у Сијековцу

ГРАБОВАЦ: ИЗБЈЕГАВАЊЕ ИЗВОЂЕЊА ПРАВИХ СВЈЕДОКА ЗА СИЈЕКОВАЦ

УТВРЂЕН ПРОГРАМ ОБИЉЕЖАВАЊА 21 ГОДИНЕ ОД ЗЛОЧИНА

Масакр у селу Сијековцу

ПОДИЋИ ОПТУЖНИЦУ ЗА СИЈЕКОВАЦ

ПОЧЕЛО ОБИЉЕЖАВАЊЕ СТРАДАЊА СРБА У СИЈЕКОВЦУ 

ПОЧЕТАК ПРОЦЕСА ОПТУЖЕНОМ ЗА ЗЛОЧИН У СИЈЕКОВЦУ