ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДВАДЕСЕТЕ ГОДИШЊИЦЕ ЗЛОЧИНА

sijekovac

БРОД, 26. МАРТА (СРНА) - У цркви Свете великомученице Огњене Марије у Сијековцу данас ће бити служена Света архијерејска литургија поводом 20 година од злочина над Србима у овом мјесту.
       
Литургијом која ће почети у 9.00 часова биће настављен програм обиљежавања 20. годишњице, који је почео 23. марта округлим столом о теми "Први ратни злочин у БиХ 1992. године - злочин у Сијековцу" у Банском двору у Бањалуци.

Према прогаму обиљежавања овог злочина који се догодио прије званичног почетка рата у БиХ, у 11.00 часова биће служен парастос погинулим цивилима, у 11.30 часова предвиђено је полагање цвијећа на спомен-плочу, у 11.45 часова обраћање званичника, док је за 12.00 часова најављен умјетнички програм.

Служењу парастоса за Србе страдале у Сијековцу присуствоваће предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић, министар трговине и туризма РС Горана Златковић као и други званичници.

Злочин у Сијековцу догодио се 26. марта 1992. године када су хрватске снаге, у сарадњи са интервентним муслиманским паравојним водом Сијековац, прешле ријеку Саву и починиле злочин над српским цивилима, убиле деветоро људи, и то породица Зечевић, Милошевић, Трифуновић и Радановић, те запалиле и уништиле 15 кућа.

Најмлађа жртва имала је 17, а најстарија 72 године. Током 1992. године у Сијековцу је убијено 46 српских цивила.

Ни након 20 година још нико није одговарао за злочине почињене над Србима у Сијековцу. Из Тужилаштва БиХ речено је раније Срни да је при крају истрага за једно осумњичено лице за овај ратни злочин.

Шведска је крајем октобра 2011. године изручила БиХ Земира Ковачевића, осумњиченог за ратне злочине над српским цивилима у Сијековцу и Босанском Броду 1992. године, од када се налази у притвору Суда БиХ.

Ковачевић се сумњичи се да је као припадник ХВО-а учествовао у убиствима, мучењима, незаконитом затварању, присиљавању на принудни рад и пљачкању имовине цивила српске националности.

Организатор обиљежавања страдања Срба у Сијековцу је Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске у сарадњи са општином Брод.

 

 

Извор: срна