ОБИЉЕЖАВАЊЕ ПРОБОЈА КОРИДОРА У НЕДЈЕЉУ НА ДУГОЈ ЊИВИ

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/koridor2.jpgМОДРИЧА, 20. ЈУНА /СРНА/ - На Дугој њиви код Модриче у недјељу, 22. јуна, биће обиљежене 22 године од пробоја коридора кроз Посавину 1992. године, познатог као "Коридор живота".


Војна операција пробоја коридора трајала је од 14. до 28. јуна на просторима читаве Посавине, чиме је окончана 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине.

У акцији "Коридор 1992", која је означена као судбоносна, погинула су 273 борца Војске Републике Српске, 70 бораца Министарства унутрашњих послова Републике Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине. Рањено је 1.918 бораца.

Овом битком ослобођени су Дервента, Модрича, Оџак и Брод, након чега је успостављена копнена веза са осталим дијелом територије Српске и са Србијом.

Комплетна војна операција пробоја и осигурања коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на ријеку Саву у Броду.

Члан Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Велимир Дуњић рекао је Срни да би обиљежавању датума једне од најзначајнијих операција у одбрамбено-отаџбинском рату требало да присуствују предсједник Републике Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић, те руководство Борачке организације Републике Српске.

Дуњић је најавио присуство и делегација амбасада Србије и Русије у БиХ, изасланика члана Предсједништва БиХ Небојше Радмановића, те долазак и других званичника.

Организатор очекује да ће обиљежавању пробоја Коридора присуствовати велики број преживјелих учесника акције, команданти јединица Војске Републике Српске, представници организација које окупљају борачку популацију Српске и бројни грађани.

"За све заинтересоване од Новог Града до Бијељине, на траси коридора, и ове године Одбор је обезбиједио бесплатан аутобуски превоз за долазак на Дугу Њиву", потврдио је Дуњић.

Из кабинета начелника општине Модрича Младена Крекиће потврђено је да су санирана оштећења, настала након мајских поплава на путном правцу од Модриче до Дуге њиве, преко Ријечана, те да ће ова комуникација бити безбједна за путничка возила и аутобусе.

Акцију "Коридор 1992" извеле су здружене јединице Војске Републике Српске и Српске војске Крајине против војних и паравојних снага муслиманско-хрватске коалиције.

Циљ ове операције био је успостављање копнене везе између западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине са источним дијелом Републике Српске - Семберијом и Србијом, која је прекинута након што су припадници Хрватског вијећа одбране 31. маја 1992. године заузели Модричу.

Пресудан разлог да Генералштаб Војске Републике Српске у јуну донесе одлуку о отпочињању акције била је смрт 12 новорођених беба у бањалучком Клиничком центру због недостатка кисеоника, јер његово допремање није било могуће из Београда пошто је на снази била ваздушна блокада, коју је увео Савјет безбједности УН.

План Команде био је да операција буде завршена до 28. јуна - до Видовдана, који је у свијести српског народа симбол слободе, отпора непријатељу, патриотизма, националног бића, витештва и херојства.

У позиву за обиљежавање 22 године од ослобађања коридора истакнуто је да је ова акција била спас за српски народ на огромном простору од Гламоча и Грахова на југу до Градишке на сјеверу, Новог Града на западу до Добоја на истоку, у западној Славонији, Банији, Лици, Кордуну и Книнској крајини.

За ову војну и хуманитарну операције не везују се никаква злодјела ни злочини, а операције која је спроведена потпуно у складу са правилима и обичајима ратовања, предвиђеним Женевским конвенцијама.

Према подацима Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, непријатељску снагу чинило је око 25.000 војника из реда Хрватског вијећа одбране, муслиманских снага, али и Хрватске војске.

Операцијом "Коридор" са простора Дуге њиве командовао је тадашњи командант Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске Момир Талић, касније генерал. Овој акцији претходило је Талићево наређење тадашњем начелнику Штаба Прве оклопне бригаде и команданту Тактичке групе један Новици Симићу, касније генералу, да хоће "коридор ка Србији преко Требаве, најкраћим путем".

"Хоћу коридор до Видовдана, па макар био козја стаза. Нећу да дјеца умиру!", тражио је тада Талић.

Осим Талића, као главног креатора операције "Коридор", акцију су планирали начелник Штаба Првог крајишког корпуса Бошко Келечевић, командант специјалне јединице МУП-а Републике Српске Крајине Боривоје Ђукић и тадашњи начелник Штаба Прве оклопне бригаде Новица Симић.

Била је то за Србе једина варијанта за живот, а војнички - акција која ће остати записана у војним аналима. Изведена је немогућа мисија - пробој из потпуног оперативног окружења, истицано је током свих досадашњих обиљежавања пробоја Коридора, догађаја који је уврштен међу најзначајније догађаје ослободилачких ратова у Српској.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png