ОБИЉЕЖАВАЊЕ 20 ГОДИШЊИЦЕ ОД СТРАДАЊА ОЏАЧКИХ СРБА

Odžak

ВУКОСАВЉЕ, (СРНА) - У Вукосављу и у селу Нови Град код Оџака данас ће бити обиљежена 20. годишњица страдања српског народа са подручја оџачке општине у протеклом рату.

Полагање цвијећа планирано је у 14.30 часова у Вукосављу код централног споменика страдалим оџачким Србима, а потом ће у 15.00 часова у цркви Светог Петра и Павла у Новом Граду бити служен парастос за погинуле логораше и борце из овог краја.

Из Удружења логораша "Оџак 92" наводе да ће до села Нови Град на подручју федералне општине Оџак бити оганизован превоз.
        
Тортуру у логорима у Оџаку, а касније у Броду, Орашју и Славонском Броду у Хрватској нису преживјела 42 логораша. У одбрани Републике Српске живот је изгубило 20 српских бораца, који су претходно прошли тортуру хрватско-муслиманских јединица по логорима.

У оџачким логорима од маја до јула 1992. године било је затворено 1 294 Срба - 864 мушкарца, 326 жена и 104 дјетета. У том периоду силоване су 62 Српкиње, од којих је најмлађа жртва имала 10, а најстарија 60 година.

Српски народ из Новог Града и других насеља са подручја општине Оџак одведен је 8. маја 1992. године у логоре у основну школу и Фабрику "Стролит". Током 62 дана, колико су били заточени у овим објектима, над њима су примијењене 132 методе мучења.
        
"За злочине у оџачким казаматима само је 1998. године Окружни суд у Добоју правоснажно осудио Ферида Халиловића. Нека наша сазнања говоре да се у 42 предмета води истрага о злочинима поцињеним над српским цивилима у овим логорима", кажу у Удружењу.

Оџачки Срби били су заточеници 16 логора на територији БиХ и Хрватске, као што су злогласна сплитска "Лора" и "Керетинац". Задњи српски заточеник са подручја Оџака размијењен је 26. маја 1993. године.

Бивши логораши истичу да је у току један судски поступак пред Судом БиХ предмету Албина Терзић звана Нина, а да је подигнута оптужница Марка Милоша званог Фарбар, Сенахида Рибића за убиство српских цивила у селу Језеро.
        
"Свих 62 силованих жена и данас чекају да починиоци тог гнусног злочина буду приведени пред лице правде. Жалосно је што, када је ријеч о томе, није покренут ниједан судски процес иако су неке од њих биле изложене свакодневном сексуалном злостављању", истичу у Удружењу.

У Удружењу наглашавају да свједоци у потенцијалним будућим предметима пролазе кроз веома тешку психичку тортуру, доводе се до изнемоглости и враћају их у период тамновања.

 

 

Извор: срна