ОБИЉЕЖАВАЊЕ 23 ГОДИНЕ ОД СТРАДАЊА СРБА У СИЈЕКОВЦУ 26. МАРТА

Састанак организационог Одбора за обиљежавање годишњице страдања Срба у Сијековцу

Састанак организационог Одбора за обиљежавање годишњице страдања Срба у Сијековцу

У Сијековцу ће 26. марта служењем Свете литургије у цркви Свете великомученице Огњене Марије почети обиљежавање 23 године од страдња Срба у овом мјесту у општини Брод.

Програмом је предвиђено да ће литургија бити служена са почетком у 9.00 часова, за 10.30 предвиђен је парастос погинулим српским цивилима, а у 11.00 полагање вијенаца на спомен-плочу. 

Након тога услиједиће обраћање званичника и духовни програм. 

Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције значајних историјских догађаја уврстио је страдање Срба у Сијековцу у календар значајних историјских датума и обиљежавање тог страдања је од републичког значаја, изјавио је предсједник Пододбора за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић. 

Дуњић се данас састао у општини Брод са представницима локалне власти, Цркве, борачке популације, полиције и других институција и установа бродске општине. 

Он је подсјетио да су 26. марта 1992. године регуларне снаге Хрватске, такозване Зенге и муслиманско-паравојне формације, потомци усташа и припадника злогласне Ханџар дивизије, извршили стравичан злочин над цивилним становништвом у Сијековцу и тиме је званично почео рат у БиХ. 

Дуњић је додао да треба имати у виду да су Срби страдали почетком 1992. године у Сијековцу, затим на Купресу, Чардаку код Дервенте, нападима на припаднике регуларне војске ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву и у Тузли и да је евидентно ко је започео рат у БиХ. 

"Срби су проглашени агресорима у својој земљи, а занемарена је важна чињеница да су регуларне снаге друге државе ушле на нашу територију и чиниле злочине", нагласио је Дуњић. 

Регуларне снаге Хрватске, заједно са паравојним муслиманско-хрватским формацијама из тадашње Републике БиХ, извршиле су стравичне злочине у неколико наврата током 1992. године у селу Сијековац, општина Брод, звјерски усмртивши 46 цивила, углавном жена, дјеце и стараца 

Потресна је судбина Јована Зечевића који је убијен у својој кући заједно са три сина, као и судбина Луке Милошевића који је убијен заједно са своја два сина, чиме је потврђена чињеница да је ибијање Срба у Сијековцу била испланирана акција, са намјером да се униште комплетне породице.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Масакр у селу Сијековцу - Jadovno 1941.

Сијековац: Злочин без казне - Jadovno 1941.

POČELO OBILJEŽAVANJE STRADANJA SRBA U SIJEKOVCU ...

Годишњица злочина над српским цивилима у Сијековцу ...