ОБИЉЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ И 22 ГОДИНЕ ОД ОСЛОБОЂЕЊА

БРОД, 7. ОКТОБРА /СРНА/ - Општина Брод обиљежила је данас Дан општине и 22 године од ослобођења.

Начелник општине Брод Илија Јовичић уприличио је пријем за званице, након чега је организована посјета спомен-соби погинулим борцима, а потом су на Централном спомен-обиљежју положени вијенци и служен је парастос страдалима у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату. 

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић рекао је да је 7. октобар дан који ће бити вјечно уписан у историју Брода и Републике Српске. 

Он је подсјетио да је Брод ослобођен на данашњи дан прије 22 године, као и да је 11. маја 1992. године огромна колона православних Срба кренула у егзодус. 

"Пут од Брода до Подновља, преко легендарне Липе тих је дана био закрчен људима који су морали напустити своја огњишта и кренути у неизвјесност. Радост слободе 7. октобра помутили су призори које смо затекли у својим селима, и у самом граду. Куће су биле спаљене, сравњене до темеља, порушене наше цркве, уништена индустрија, оно што је било још трагичније су масовне гробнице у којима су били српски цивили", рекао је Видић. 

Начелник општине Јовичић рекао је да локална заједница настоји да створи боље услове за рад борачким категоријама, породицама погинулих, ратним војним инвалидима, али и свим грађанима. 

Јовичић је захвалио руководству Републике Српске које помаже овој општини у стварању амбијента за бољи живот и привређивање, те најавио отварање нових погона, што ће омогућити нова радна мјеста. 

Поводом Дана општине одржана је и свечана сједница Скупштине општине којом је предсједавао потпредсједник локалног парламента Милан Гаврић, на којој су уручена највиша општинска признања поводом Дан општине и крсне славе општине Покрова Пресвете Богородице. 

Повеља Покрова пресвете Богородице уручена је Ђорђу Максимовићу, Седмооктобарска повеља општине Брод Ђорђу Цвјетковићу, а захвалнице Луки Челар, Ненаду Јелићу, Луки Цвјетковићу, Нови Шљивићу, Миши Калабићу, Удружењу жена "Ђурђевак" Лијешће, Зорану Шукурми, а постхумно су додијељене Душану Василићу, Драгици Митрић и Рајку Митрићу. 

Обиљежавању Дана општине присуствовале су многобројни гости, међу којима и министар правде Републике Српске Горана Златковић и Дарко Младић, син генерала Ратка Младића. 

Обиљежавање Октобарских свечаности слободе у Броду почело је 1. октобра и трајаће до 18. октобра, одржавањем различитих културних и спортских манифестација.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ПОГИНУЛИМА У ГОРЊОЈ БАРИЦИ

СЛУЖЕН ПАРАСТОС И ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ НА СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈЕ

ИНСТИТУТ СКРИВА СИЈЕКОВАЧКЕ ЖРТВЕ