ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

samac.jpg

ШАМАЦ, 11. АПРИЛА (СРНА) - У Шамцу је данас обиљежено 67 година од ослобођења општине у Другом свјетском рату, у којем је на овом подручју живот изгубило 450 бораца и цивилних жртава фашистичког терора.

Тим поводом положени су вијенци на спомен-костурницу, те на спомен-бисте народних хероја Митра Трифуновића - Уче и Пере Босића, споменик Шесте Источно-босанске народноослободилачке удране бригаде и споменик палим борцима од 1992. до 1995. године.

Предсједник општинског СУБНОР-а Драгомир Недић поручио је да се овај датум не смије заборавити, а тековине НОБ да се морају поштовати.

Начелник општине Шамац Саво Минић рекао је да ова општина његује традицију НОБ и све што је урађено у борби против фашизма у Другом свјетском рату, те да промјене државног и друштвеног уређења не треба да доведу до тога да се забораве такви подвизи.

"Данас тековине представљају једно јунаштво и многи див-јунаци тада су пали за идеале и борбу против фашизма. Борба против фашизма на овим просторима трајна је и искрена", каже Минић.

Он је истакао да је његовање традиције обавеза свих и додао да ће општина Шамац увијек обиљежавати сваки значајан датум - као што је данашњи.

 

Извор: срна