Обиљежена годишњица пробоја "Коридора живота"

У манастиру Светог пророка Илије на Дугој њиви код Модриче служен је парастос за 413 погинулих бораца у пробоју коридора кроз Посавину 1992. године, познатог као "Коридор живота".

 

 

Након служења парастоса, на спомен-обиљежју погинулим борцима положени су вијенци.

Вијенце су положили предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко–инвалидске заштите Републике Срдпске Петар Ђокић, делегације Владе и Народне скупштине Републике Српске, изасланик члана Предсједништва БиХ из Републике Српске.

На спомен-обиљежје вијенце су положили и делегације Амбасаде Русије у БиХ, Борачке организације Републике Српске, невладиних организација проистеклих из одбрамбено–отаџбинског рата, генерала Републике Српске, Уније студената Републике Српске, општине Модрича и града Добоја, Оружаних снага и Министарства одбране БиХ.

Прије парастоса, служена је света архијерејска литургија коју је предводио епископ зворничко–тузлански Хризостом.

Владика Хризостом је истакао да се српски народ са поносом сјећа својих хероја из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата.

Војна операција пробоја коридора трајала је од 14. до 28. јуна на просторима читаве Посавине, чиме је окончана 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине.

У акцији "Коридор 1992", која је означена као судбоносна, погинула су 273 борца Војске Републике Српске, 70 бораца Министарства унутрашњих послова Републике Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине. Рањено је 1.918 бораца.

Овом битком ослобођени су Дервента, Модрича, Оџак и Брод, након чега је успостављена копнена веза са осталим дијелом територије Српске и са Србијом.

Комплетна војна операција пробоја и осигурања коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на ријеку Саву у Броду.

Акцију "Коридор 1992" извеле су здружене јединице Војске Републике Српске и Српске војске Крајине против војних и паравојних снага муслиманско-хрватске коалиције.

Циљ ове операције био је успостављање копнене везе између западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине са источним дијелом Републике Српске - Семберијом и Србијом, која је прекинута након што су припадници Хрватског вијећа одбране 31. маја 1992. године заузели Модричу.

 

Извор: РТРС и tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png