ОБИЉЕЖЕНА КРСНА СЛАВА ВРС И ПРВЕ ВОЈНЕ ЦРКВЕ

Обиљежавање Видовдана у спомен храму у Бијељини

Обиљежавање Видовдана у спомен храму у Бијељини

Трећи пјешадијски (Република Српска) пук Оружаних снага БиХ обиљежио је данас у Бијељини Видовдан - крсну славу Војске Републике Српске(/ВРС) и Спомен-храма Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских.

Командант Трећег пјешадијског батаљона мајор Сретен Милошевић истакао је да је огроман допринос у стварању Републике Српске дала Војска Републике Српске и да је обавеза да се чувају њене вриједности.

"Ово је један од начина на који ми обиљежавамо сјећање на ВРС, а прослава Видовдана је потврда да његујемо традиције Републике Српске", рекао је Милошевић.

Он је подсјетио да традицију Војске Републике Српске наставља Трећи пјешадијски (Република Српска) пук Оружаних снага БиХ.

Милошевић је напоменуо да је данас и слава првог војног храма при касарни "Војвода Степа Степановић" посвећеног Светом мученику кнезу Лазару и свим светим мученицима српским.

Кумови славе су начелник Теренске канцеларије "Сјевероисток" Граничне полиције БиХ Драган Кулић и Чедо Павловић.

Војни свештеник Васо Поповић рекао је да је Видовдан празник мира, слободе, части и јунаштва, а да је српски народ хуман и милосрдан, да се бори за слободу, али да не угрожава животе других.

Према његовим ријечима, године рата су иза нас, а за године мира сви треба да се боримо.

Свечаности је претходила Света литургија у Спомен-храму којој је присуствовао велики број званица из јавног, војног и политичког живота града Бијељина.

Након литургије и ломљења славског колача, одржан је и Видовдански концерт уз коктел у порти храма.

Спомен-храм Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских у Касарни "Војвода Степа Степановић" у Бијељини први је војни спомен-храм (војна црква) у Републици Српској и посвећен је Крсној слави Војске Републике Српске.

Генерал-мајор Новица Симић, командант Источнобосанског корпуса Војске Републике Српске, започео је 1994. године преуређење једног већ постојећег објекта бијељинске касарне у православни спомен-храм.

Храм је саграђен трудом војника и војсковођа Војске Српске, а освештао га је 25. јуна 1995. године Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Василије.

Почетком 2010. године започета је темељна обнова храма, који је 30. септембра 2014. године освештао Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Данас је Видовдан - Jadovno 1941.

ОСВЕШТАН ХРАМ - ПРВА ВОЈНА ЦРКВА У СРПСКОЈ - Jadovno ...

ОСВЕШТАЊЕ ОБНОВЉЕНЕ ПРВЕ ВОЈНЕ ЦРКВЕ У РЕПУБЛИЦИ