ОБИЉЕЖЕНЕ 22 ГОДИНЕ ОД ЗЛОЧИНА У БУКВИКУ

БРЧКО, 14. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У гробљанској капели у Српској Вароши у Брчком данас је служен парастос за покој душа 68 становника буквичког краја које су припадници паравојних хрватско-муслиманских јединица мучки убили 14. септембра 1992. године.


"Нека нам драги Бог да да дођемо себи, да се опаметимо и да не омаловажавамо породице ових српских мученика, да их не вријеђамо лажним обећањима", рекао је протојереј ставрофор Миливоје Ненић, обраћајујући се послије молитвеног обреда родбини и пријатељима страдалих цивила и војника.

Чланови породица убијених, комшије и пријатељи запалили су свијеће и положили цвијеће на гробове буквичких страдалника који почивају у Градском православном гробљу у Брчком.

Парастос за Србе убијене на кућном прагу служен је и у спомен-капели у Буквику испред које се окупило неколико стотина становника овог и околних села.

Помену су присуствовали и српски представници у брчанској законодавној и извршној власти.

Прије почетка парастоса минутом ћутања одата је пошта недавно преминулом Буквичанину, потпредсједнику Савеза логораша Републике Српске Николи Ристићу, који је 14. септембра 1992. био заробљен заједно са око 1.500 рођака, пријатеља и комшија, те одведен у један од 21 логора, колико их је било формирано на подручју тадашње општине Брчко.

"Морамо да слиједимо људе, какав је био наш брат и пријатељ Никола Ристић, који су се борили да истина и правда изађе на видјело. Морамо да будемо свјесни да је све ово што се догађа историја. Не смијемо дозволити да то што чинимо на путу истине и правде остане глас вапијућег у пустињи", рекао је по завршетку молитвеног чина протонамјесник Никола Лукић.

Предсједник Мјесне заједнице Буквик Илија Јовичић каже да се варају они који мисле да је дошао крај борбе становника буквичке регије да дођу до правде.

"Није тачно да не могу да нађу кривца. Зар гробови ових невино страдалих нису доказ да се овдје догодио геноцид?", упитао је Јовичић.

 

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Zločin u Bukviku 20 godina bez kazne

Bukvik-zločin bez kazne

Procesuirati zločin u Bukviku