ОБИЉЕЖЕНЕ 23 ГОДИНЕ ОД ХРВАТСКЕ АГРЕСИЈЕ

Откривена спомен плоча Војиславу Горановићу, првој цивилној жртви у општини Брод
Откривена спомен плоча Војиславу Горановићу, првој цивилној жртви у општини Брод

Откривањем спомен-плоче првој жртви рата у општини Брод Војиславу Горановићу у кругу предузећа "Грамат" у Горњем Клакару, данас су обиљежене 23 године од агресије регуларне Војске Хрватске и паравојних формација на ову општину.

Горановић је био технички директор Индустрије грађевинског материјала "Грамат", који је погинуо на радном мјесту у јутарњим часовима 16. септембра 1991. године. 

Спомен-плочу открили су Мирко и Милован Горановић, браћа убијеног Војислава, а освештао је свештеник Дарко Вукомановић, који је потом служио парастос. 

Послије откривања спомен-плоче Мирко Горановић захвалио је грађанима Брода, посебно бродској Борачкој организацији, који су оживјели сјећања на његовог убијеног брата. 

Предсједник Предсједништва бродске Борачке организације Зоран Видић у обраћању је рекао да је прва оружана агресија регуларне војске Хрватске на БиХ, боље речено агресија на српски народ у бившој општини Босански Брод, извршена у ноћи узмеђу 15. и 16. септембра 1991. године. 

"Са простора Славонског Брода, артиљеријским оружјем гађана су сва српска насеља у општини Босански Брод, дуж ријеке Саве. Отворена агресија је имала и свој данак: 16. септембра 1991.године, у јутарњим часовима, смртно је страдао инжењер Војислав Горановић, технички директор Индустрије грађевинског материјала `Грамат` у Горњем Клакару. Била је то прва жртва рата, који у БиХ званично није ни почео" рекао је Видић. 

Он је подсјетио да су након тога, почетком 1992. године, почели су да се нижу и други догађаји који су за Србе имали трагични исход. 

"Од 3. марта 1992. године, када је извршена агресија на Брод, Срби су постали свјесни да се морају организовати за одбрану. Већ 25. и 26. марта десила су се стравична убиства у Броду и Сијековцу, а у мају 1992.године почео је и егзодус народа са овог подручја", рекао је Видић. 

Он је навео да разлоге за оптимизам улива жеља српског народа да брани своју част и отаџбину и да не заборавља своје претке који су своје животе и своја дјела уградили у историју. 

"Сјећање на Воју није и неће бити само ова спомен-плоча, гдје ћемо прислуживати свијеће сваког 16. септембра", поручио је Видић. 

Он је рекао да је сјећање на убијеног Горановића и раније било уграђено у историју бродске општине, јер су двије улице у Броду добиле назив везане за немиле догађаје из 1991.године. 

"Једна улица у Броду носи име Воје Горановића, а друга је Улица 15. септембра. Надамо се да ће становници тих улица, као и сви грађани Брода, знати цијенити слободу и гајити сјећање на историјске чињенице", нагласио је Видић. 

Вијенце и цвијеће испред спомен-плоче положили су представници Борачке организације Брод, Мјесне борачке организације Клакар Горњи, начелник општине Брод Илија Јовичић са сарадницима и други. 

И испред спомен-обиљежја подигнутог код Основне школе "Свети Сава" за све погинуле борце одбрамбено-отаџбинског рата са подручја Бродског Поља, служен је парастос, положени су вијенци и цвијеће, те прислужене свијеће. 

Организатори обиљежавања су Борачка организација Брод и Савјет мјесне заједнице Бродско Поље, уз подршку општине Брод.

Напад на општину Брод 3. марта био је само увод за најстрашније и најсвирепије злочине који су се тог мјесеца десили на подручју ове општине. 

Чланови породица Мартић и Дујанић убијени су 25. марта 1992. године у Броду, а већ сутрадан, 26. марта, догодио се покољ у Сијековцу. 

Припадници регуларне Војске Хрватске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, 26. марта 1992. године у Сијековцу су убили девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља. 

Најмлађа жртва имала је 17, а најстарија 72 године. Током 1992. године у Сијековцу је убијено 46 српских цивила, наводи се у документима Борачке организације Брод. 

Коначно ослобођење становништво Брода дочекало је 7. октобра 1992. године.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СУТРА 23 ГОДИНЕ ОД ХРВАТСКЕ АГРЕСИЈЕ НА ОПШТИНУ БРОД

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ И 22 ГОДИНЕ ОД ... - Jadovno 1941.

УЛИЦУ НАЗВАТИ ПО ГЕНЕРАЛУ СЛАВКУ ЛИСИЦИ - Jadovno ...

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ БиХ НИЈЕ ЧУО ЗА ЗЛОЧИН У СИЈЕКОВЦУ ...