ОБИЉЕЖЕНЕ 23 ГОДИНЕ ОД ПРОГОНА СРБА ИЗ БИЈЕЛЕ

Служен парастос за страдале Србе у брчанском насељу Бијела

Служен парастос за страдале Србе у брчанском насељу Бијела

Парастосом за 18 погинулих мјештана насеља Бијела код Брчког, те прислуживањем свијећа и полагањем вијенаца пред тек подигнутим спомеником у порти обновљене цркве, данас је обиљежено 23 године од погрома Срба са тог простора.

Молитву за душе погинулих цивила, служили су свештеници више парохија из дистрикта Брчко.

Предсједник Удружења ветерана Борачке организације Републике Српске Живан Илић изразио је захвалност Влади дистрикта која је обезбиједила средства за подизање споменика који ће свједочити о страдању српских цивила овог краја.

"То је још остало на нама да чувамо успомене на те људе. То је суштина живота, они су дали највише што су могли - за своју кућу и породицу", рекао је Илић новинарима након парастоса.

Један од свједока злочина Илија Ћирковић испричао је да је напад "црнокошуљаша" услиједио 11. јуна поподне из хрватског дијела села на српске куће.

"Били смо затечени јер нико није очекивао нешто тако. Људи су већином радили на њивама и нису се надали нападу. Тек пред вече смо се организовали и покушали да зауставимо напад да би се цивили извукли према Поребрицама", рекао је Ћирковић.

Многи цивили су тада заробљени и завршили су у логорима, гдје су мушкарци подвргнути тортури, а жене понижењима и силовању.

Мјештанку чији су иницијали Ц.М, која није хтјела да напусти рањеног мужа, силовала су двојица војних полицајаца такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране Пепе Павића и Фикрета Хасановића. Павића и Хасановића је Апелациони суд Брчко дистрикта за овај злочин осудио на по пет година затвора.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ОСУДА НЕГИРАЊА ЗЛОЧИНА У БОДЕРИШТУ

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА ПОГИНУЛЕ БОРЦЕ ПРВЕ ПОСАВСКЕ БРИГАДЕ

ПАРАСТОСОМ ОБИЉЕЖЕНЕ 22 ГОДИНЕ ОД ЗЛОЧИНА НАД СРПСКИМ БОРЦИМА

Посавина - Јадовно 1941.