ОБИЉЕЖЕНЕ 23 ГОДИНЕ ОД ЗЛОЧИНА У БУКВИКУ

Служен парастос у спомен - капели у Буквику

Служен парастос у спомен - капели у Буквику

Парастос за 68 становника Буквика и околних села које су припадници паравојних хрватско-муслиманских јединица убили 14. септембра 1992. године, служен је данас у гробљанској капели у брчанском насељу Српска варош, као и у спомен-капели у Буквику.

Парастос за покој душа убијених Срба у Српској вароши је служио јереј Милорад Зарић.

Чланови породица погинулих, комшије и пријатељи запалили су свијеће и положили цвијеће на гробове буквичких страдалника који почивају у Градском православном гробљу у Брчком.

Парастос за душе звјерски убијених људи на кућном прагу, уз паљење свијећа и полагање вијенаца, служен је и у спомен-капели у Буквику, испред које се окупило неколико стотина становника овог и околних села.

"Они који нису могли да се бране оружјем, што се догодило у овом крају, овјенчани су вијенцем мученичким и стали су с десне стране Исуса Христа", рекао је архијерејски намјесник брчански протојереј ставрофор Драган Ћирковић по завршетку парастоса који је служио са мјесним свештенством.

Помену су присуствовали и представници српског народа у брчанској законодавној и извршној власти.

Предсједник Борачке организације у дистрикту Брчко Живан Илић рекао је да правде и даље нема за страдале Србе у буквичкој регији.

"Очигледно је да постоји спрега између политике и Тужалаштва дистрикта, те виновници злочина нису процесуирани", изјавио је Илић новинарима.

Предсједник Мјесне заједнице Буквик Илија Јовичић рекао је у обраћању да од прошлогодишњег парастоса готово нико није одговарао за почињени зличин над становницима буквичке регије, односно да се све завршило на четири покушаја да се нешто учини, а и они су, како је оцијенио, више личили на фарсу него на озбиљан тужилачки приступ озбиљном проблему.

"Прије рата у буквичкој регији живјело је око 2.700 становника. Данас их је мање од 350, углавном старих и болесних. У предратном времену у овом крају било је 120 трактора, данас само један. Све је опљачкано и уништено", рекао је Јовичић новинарима.

У центру Брчког постављени су панои, на којима је, поред фотографија убијених у буквичком крају, предочен извод из "Извјештаја 108. брчанске бригаде о ослобођењу Буквика" у којему пише да је "у жестокој контраофанзиви за свега 22 сахата ослобођено 70-80 одсто територије", те да су у руке "ослободилаца" пала "од стратешког значаја мјеста Буквик, Буковац, Џигуре, Лукавац, Гајеви и Вујичићи".

У том извјештају наводи се да је у редовима хрватско-муслиманских оружаних снага у тој акцији пет погинулих и двоје рањених, док је на "агресорској страни 75 погинулих и 2.514 заробљених".

 

Извор:  tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:
„БУКВИК: ЗЛОЧИН БЕЗ КАЗНЕ“ У БАЊА ЛУЦИ

ОБИЉЕЖЕНЕ 22 ГОДИНЕ ОД ЗЛОЧИНА У БУКВИКУ - Jadovno ...

ЖРТВЕ "ДРУГОГ РЕДА" ОТКАЗУЈУ ПОСЛУШНОСТ - Jadovno 1941.

Посавина - Jadovno 1941.