ОБИЉЕЖЕНО 20 ГОДИНА ОД ФОРМИРАЊА ЛОГОРА ЗА СРБЕ У ОЏАКУ

Odžak

ВУКОСАВЉЕ,  /СРНА/ - У Вукосављу и у селу Нови Град, код Оџака, данас је обиљежено 20 година од страдања Срба са подручја општине Оџак у протеклом рату, који су били заточени у 16 логора на територији БиХ и Хрватске.

 

Полагањем цвијећа на централном споменику погинулим борцима и цивилима у посљедњем отаџбинском рату у Вукосављу и прислуживањем свијећа у цркви Светог Петра и Павла у Новом Граду код у Оџака, Федерација БиХ, данас су чланови Удружења логораша "Оџак 92", представници борачких организација Вукосавља, Брода и Шамца, те локалних управа Вукосавља и Шамца обиљежили 20 година од почетка прогона и формирања логора за Србе на простору општине Оџак.

 

"На данашњи дан 1992. године Хрватско вијеће одбране /ХВО/ формирало је логоре у Основној школи у Оџаку и предузећу `Стролит`, гдје су у заробљеништву држали 1.294 српска цивила, међу којима је било 104 дјеце", рекао је предсједник Удружења логорала "Оџак 92" Миле Милетић.

 

Милетић је нагласио да су од 8. маја 1992. године до 15. јуна 1993. године, када је ослобођен посљедњи Србин, оџачки Срби били затварани и мучени у 16 логора, од чега је 11 логора било под управом војних и паравојних снага Хрвата и муслимана у БиХ, а пет логора је било у Републици Хрватској.

 

"Убијена су или умрла због тортуре 42 логораша, силоване су 62 жене, од којих је најмлађа дјевочица имала само 10, а настарија жена 60 година", рекао је Милетић.

 

Он је нагласио да је за овај злочин до данас осуђен само чувар у логору Ферид Халиловић, подигнута је оптужница против Марка Милоша у Окружном суду Добој, а чека се потврђивање оптужнице Тужилаштва БиХ против Албијане Терзић.

 

Удружење "Оџак 92" има 235 чланова.   

 

 

Извор: срна