ОДАТА ПОШТА ПОГИНУЛИМ ПРИПАДНИЦИМА ВРС И ЈНА

vladika vasilije

ДЕРВЕНТА, (СРНА) - Владика зворничко-тузлански Василије јуче је, у спомен-цркви посвећеној Светом Јовану Владимиру на Липи на Вучијаку, служио свету архијерејску литургију и парастос за 142 припадника Вучијачке бригаде Војске Републике Српске и 47 војника ЈНА погинулих у одбрани ове важне коте на планини Вучијак 1992.године

Обраћајући се присутима, владика Василије позвао је народ на јединство.

 

"Не цијепајмо се ни по онима да ли вјерују или не вјерују, нити по овима да ли припадамо овој или оној партији. Ујединимо се у заједницу духа Светога и славних предака наших као што су били ови наши јунаци,који дадоше свој живот за стварање Републике Српске", поручио је владика Василије.

 

Традиционална манифестација "Дани Липе на Вучијаку 2012" одржава се као знак сјећања на битку вођену 1992. године којом је спријечено цијепање Републике Српске и омогућен наставак пробоја коридора кроз Посавину назван "Битка за пут спаса".

 

Борци Српске бригаде Вучијака 1992. године зауставили су продор хрватско-муслиманске војске на Липи. У акцији је било ангажовано чак седам бригада ХВО-а.

 

На споменицима погинулим српским борцима одбрамбено-отаџбинског рата и погинулим у Другом Свјетском рату положени су вијенци и прислужене свијеће.

 

Вијенце су положиле делгације Владе Републике Српске, борачких организација и политичких странака.

 

Претходно је извршено постројавање ветерана Вучијачке бригаде и других јединица које су учествовале у одбрани Липе.

 

Одржан је и културно-забавни програм и приређен народни ручак.

 

"Данима липе на Вучијаку" присуствоао је и предсједник Борачке организације Републике Српске Пантелија Ћургуз,помоћник министра одбране БиХ Мирко Околић, начелници општина Добој,Брод Модрича и други гости.

 

 

Извор: срна