ОСУДА НЕГИРАЊА ЗЛОЧИНА У БОДЕРИШТУ

Бодериште
Бодериште

Представници Координације муслиманских удружења у Брчком су, бранећи починиоце злочина над 13 припадника Војске Републике Српске (ВРС) у марту 1993. године у селу Бодериште, само продубили јаз, те покидали и оно мало повјерења које је било успостављено међу народима на подручју дистрикта Брчко, изјавио је предсједник Удружења породица погинулих бораца Републике Српске у Брчком Јован Пудић.

Он је на конференцији за новинаре овог удружења рекао да овакав чин Координације муслиманских удружења у Брчком представља нечувен безобразлук и врхунско лицемјерство. 

"Начин на који су они мучени и убијени вјероватно је један од најтежих и најмонструознијих у протеклом рату на цијелој територији БиХ", рекао је Пудић, који је нагласио да породице жртава, сами починиоци и њихови сарадници веома добро знају шта се догађало након заробљавања војника ВРС у Бодеришту. 

Истина је, како је рекао, стравична и болна, јер је тешко објаснити чињенице да су живим људима вадили очи, одсијецали прсте, уши, ломили ноге, руке, ребра, а двојици су одсјекли главе. 

"Чинили су разне гадости које нормалан човјек тешко може и да опише. Чак и неки припадници те јединице чији су саборци то учинили, како су касније говорили, нису могли да гледају патње несрећних људи него су покривали очи, окретали главе и бјежали са мјеста злочина", навео је Пудић. 

Он је нагласио да се чуди представницима муслиманских удружења и адвокатима који игноришу и ниподаштавају то што се догодило у Бодеришту прије 22 године. 

"Као да су хтјели да кажу да убијање Срба није никакав злочин. Они сматрају да Србе као зечеве можеш убијати,колико хоћеш и како хоћеш, те да се не треба бојати никакве казне и одговорности, ни људске ни Божије. Ово још једном показује да се српске жртве могу некажњено умањивати, да се могу изврдавати стварне чињенице", рекао је Пудић. 

Према његовим ријечима, сва српска удружења у Брчком огорчена су оваквим ставом бошњачких удружења, са којима ће односи убудуће бити сведени тек на ниво неопходне комуникације. 

Отац убијеног Радана и брат убијеног Стојана, Крста Пудић рекао је да су они мучки убијени и враћени са одсјеченим главама, повађеним очима, као и да су нека од размијењених тијела још била топла, што, како је додао, наводи на закључак да су убијени непосредно пред размјену. 

"Прошле су 22 године од тог стравичног догађаја и хвала Богу да је откривено ко су виновници злодјела. Био бих још задовољнији да открију ко је наредио да се то учини", рекао је Пудић. 

Полиција Брчко дистрикта ухапсила је 12. маја Адмира Ризвановића, Смајила Омеровића и Јасмина Хускановића - некадашње припаднике такозване Армије РБиХ, која се доводе у везу са ратним злочином над заробљеницима Војске Републике Српске на подручју села Бодериште у марту 1993. године, који су дан касније пуштени да се бране са слободе. 

Представници Координације муслиманских удружења у Брчком дочекали су ова три лица по изласку из притвора уз коментар да се у Бодеришту није догодио злочин. 

Ризвановић, Омеровић и Хускановић доводе се у везу са злочином у коме је 8. марта 1993. године у селу Бодериште, југоисточно од Брчког 13 припадника Војске Републике Српске из приградског брчанског насеља Грбавица заробљено, потом мучено, стријељано, а њихова тијела измасакрирана.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Брчко: Притисци због истраге о ратним злочинима - Jadovno 1941.

РИЗВАНОВИЋ УМИЈЕШАН И У РАТНИ ЗЛОЧИН - Jadovno 1941.

Милош Милојевић: Приказ књиге Љубише Симића, Брчко ...