ОСВЕШТАН СПОМЕНИК СРПСКИМ ЖРТВАМА У КОСТРЕШУ

ДЕРВЕНТА, /СРНА/ – У Кострешу код Дервенте   14. јула   је освештан новоизграђени споменик, подигнут у знак сјећања на цивиле и војнике из овог мјеста који су убијени у Одбрамбено-отаџбинском рату.
Споменик, који је подигнут у порти православне цркве у Кострешу, освештао је локални свештеник, а вијенце и цвијеће положиле су делегације Скупштине општине, борачких удружења и политичких странака из Дервенте. 

Предсједник општинске Борачке организације Боро Добриловић рекао је да су припадници регуларне војске Хрватске и паравојних хрватско-муслиманских јединца у мају 1992. године напали село Костреш, у којем су живјели Срби, и убили велики број људи, међу којима је било старијих особа, али и жена и дјеце. 

"Још се трага за десет лица чији се траг губи од маја 1992. године. Убијали су све који су се затекли у кућама. Један број људи је побјегао пред помахниталим хрватским војницима. Представници Европске уније су одмах након злочина посјетили ово мјесто, али нису реаговали", рекао је Добриловић и нагласио да су све куће у Кострешу биле запаљене. 

Након рата преживјело становништво се вратило у Костреш и обновило своје куће. 

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png